Nagyszabású, ingyenes programsorozat indul

2017. február 06. hétfő 13:30

Nagyszabású, ingyenes programsorozat indul

Közel félezer ingyenes, a családokat támogató programot szervez a következő két évben a Zsolnay Örökségkezelő NKft. a Kultúrával a családokért projekt keretében.

A Széchenyi 2020 program keretében meghirdetett Védőháló a családokért felhívás 40 millió forintos, vissza nem térítendő európai uniós támogatásával február 1-jén indította el új, ingyenes programsorozatát a ZsÖK NKft., Kultúrával a családokért címmel. Ennek keretében a kultúra eszközeivel kíván a családok számára élményszerű, fejlesztő programokat szervezni. A kétéves időtartam alatt kb. 5000 látogatót várnak a 30-féle, összesen 457 programra, melyek között szerepelnek ismeretátadó, készségfejlesztő, tanácsadó és a kultúra eszközeivel kikapcsolódást nyújtó programok. Ezek elsősorban a Zsolnay Kulturális Negyedben, valamint a ZsÖK belvárosi helyszínein kapnak helyet.

- Hiszünk abban, hogy részben kulturális kérdés az is, hogy a családok milyen állapotban vannak egy adott társadalomban - mondta dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára. Kifejtette, hogy ezt sok eszközzel lehet fejleszteni, és szakértők bevonásával olyan programokat lehet generálni, amelyek által „hihetünk abban, hogy ez a pénz hozzá fog járulni ahhoz, hogy a legkisebb társadalomalkotó közösségeink, a családok megerősítésén keresztül a helyi közösségek is tovább erősödjenek."

- Hatalmas vállalkozásba vágtunk, de biztos vagyok benne, hogy megéri az erőfeszítéseket, hiszen szeretnénk hozzájárulni a boldogabb, egészségesebb családok számának növeléséhez - mondta el Vincze Balázs, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere emlékeztetett rá: néhány éve indult el az a közös munka, amely a kulturális negyed szélesebb rétegek felé való megnyitásával kapcsolatos. - Mára kijelenthetjük, hogy a létesítmény és a Zsolnay Örökségkezelő NKft. által működtetett intézmények elsősorban a családok számára nyújtanak programokat, kikapcsolódási lehetőségeket. Ezt erősíti tovább ez a pályázat, amelynek segítségével még szélesebbre nyílik az a bizonyos képzeletbeli kapu a kultúra világában - mondta a városvezető.

A projekt kiemelt célcsoportját képezik a gyermekeket nevelő családok, akiknek testi-lelki-szellemi egészségét, mentálhigiénéjét, illetve mindennapi feszültségeik kezelését és krízishelyzeteik átvészelését rendkívül gazdag programválaszték biztosításával igyekszik támogatni; ennek érdekében a ZsÖK 14 partnerrel kötött együttműködési megállapodást.

Az események négy tematika köré szerveződnek. (1.) A fiatalok családi életre való felkészítésében nyújt segítséget a Házasság Hete programsorozat. (2.) A szülők gyermekneveléssel kapcsolatos ismereteinek bővítését célozza a Szülőakadémia előadássorozat, amelynek keretében előadást tart többek között Prof. Dr. Bagdy Emőke és Pál Ferenc atya is. Az érdeklődők részt vehetnek asszertív kommunikációs tanácsadásokon, különböző workshopokon, művészetterápiás foglalkozásokon, konzultációkon. (3.) A sajátos vagy nehéz helyzetben lévő családokat segítő programok közé tartozik többek között a Válás és újjászületés című egyéni tanácsadás, valamint az Alzheimer Café, amely a demenciával érintett betegek, családtagjaik egy csésze kávé melletti előadássorozata. (4.) A családi közösségépítő programok célja elsősorban a kikapcsolódás, az együttlét. Ilyen a Muzsikáló Családok című koncertsorozat, amelynek keretében a PTE Művészeti Karának neves muzsikusa - köztük például a világhírű gordonkaművész, Várdai István - családtagjaikkal zenélnek együtt. Ugyancsak tartalmas szórakozást kínál az Együtt épít a család, a Családi társasjáték vagy ÉlményMűhely című kreatív program.

Forrás: ZSÖK