Nagykabátban olvasnak a Minerva Könyvtárban, nincs pénz fűtésre

2013. december 15. vasárnap 18:31

Nagykabátban olvasnak a Minerva Könyvtárban, nincs pénz fűtésre

Alaposan fel kell öltözniük azoknak a könyvtárlátogatóknak, akik hosszabb időt szeretnének eltölteni a pécsi Minerva Könyvtárban. Az épületben ugyanis anyagi problémák miatt hetek óta nincs fűtés - mindössze 16 fok van az olvasótérben. Lászlóné Bauer Nóra, a bibliotéka igazgatója szerint ők mindent megtesznek a könyvszeretők kiszolgálása érdekében, s reméli, hogy a közeljövőben jobbra fordulhat a bibliotéka sorsa.


Szebb napokat is látott már az Athinay úton található Minerva Könyvtár. A gazdasági válság a közművelődési intézményt is elérte, a bibliotékát működtető egyesület ugyanis pénzhiánnyal küszködik. Ez (is) az oka annak, hogy a fűtési szezon beköszöntével kénytelenek nélkülözni a meleget.

- Jelenleg 16 fok van az olvasótérben, de szerencsénkre a látogatók nagykabátban is beülnek hozzánk - mondta munkatársunknak az igazgató. Szerinte a vendégek megértik a helyzetet, és továbbra is látogatják az intézményt.

A könyvtár idén a 2010-es támogatásának szinte csak a felét kapta meg. A jelenlegi éves támogatás nem éri el a tízmillió forintot, így elsősorban pályázatok útján próbálnak életben maradni.

- Egy darabig volt saját bevételünk, néhány üres helyiséget ki tudtunk adni bérleménybe. De begyűrűzött a válság, a bérlőink felmondtak, jó esetben fizettek, rosszabb esetben fizetés nélkül távoztak - például a volt kocsma üzemeltetői is - mondta a könyvtár vezetője, aki szerint más okokból is nehéz a helyzetük.


- Teljesen más egy művelődési ház és egy könyvtár fenntartása. Előbbi bevételt tud generálni, míg az utóbbi gyakorlatilag csak viszi a pénzt. Az olvasóktól nem szedhetünk magas késedelmi díjat, és a beiratkozási díj sem lehet túl drága. Különösen a mai világban, amikor főleg hátrányos helyzetűek járnak hozzánk, nyugdíjasok, munkanélküliek, kisgyermekes családok, mozgáskorlátozottak, fogyatékosok. Csak 800 forintot kérünk az éves tagságért, ebből pedig nem lehet megélni. Maradnak a pályázatok, de a befolyt összegek nagyságrendileg sem akkorák, mint a fűtésszámlák.

Ez utóbbi alapdíja 80 ezer forint, de a fűtési szezonban félmillió forint is lehet a havonkénti végösszeg, amit gyakorlatilag lehetetlen kigazdálkodniuk. Lászlóné szerint azonban a szolgáltató szerencsére megértő...

A nehézségek ellenére bizakodó, reményei szerint ugyanis nemsokára megnyugtató megoldást találhatnak meglévő problémáikra. A mintegy 140 ezer kötetes állomány - és a négy munkatárs, akik közül ketten kulturális közmunkásként dolgoznak - jövője a várossal való tárgyalások eredményeként rendeződhet. Így továbbra is számos programmal várják a gyermekeket az intézményben. Különösen a tavaly indított és idén is meghirdetett Betűország királya elnevezésű olvasási versenyre, amelyre még várják az érdeklődő lurkók és családjaik jelentkezését.

Képünk a Minerva Könyvtárban készült, előtérben Lászlóné Bauer Nóra igazgató.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva