Nagy szükség lenne a polgárőrökre Kertvárosban is, ahol néha vérfoltokat kell kerülgetni

2015. július 31. péntek 09:19

Nagy szükség lenne a polgárőrökre Kertvárosban is, ahol néha vérfoltokat kell kerülgetni

Hamarosan polgárőrök segíthetik a rendőrség és a közterület-felügyelet munkáját Kertvárosban is. Őri László alpolgármester ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott hírportálunknak, az önkormányzat minden tőle telhető támogatást megad a civileknek.

Olvasónk beszámolója szerint nyolc-tíz fős csoporttól volt hangos múlt pénteken a kertvárosi Diana tér és környéke. Az események végül verekedésig fajultak, a feleket csak a rendőrök tudták lecsillapítani. Azon az éjszakán „zajlott az élet", legalábbis erre utal, hogy nem sokkal arrébb, a Berek sétányon másnap reggel vérfoltokat kerülgethettek az emberek.

A fenti eset, valamint a hírportálunkhoz folyamatosan érkező panaszok alapján egyértelmű: a bűnmegelőzés és a visszatartó erő miatt szükség lenne a polgárőrök munkájára Kertvárosban. Pécs legnépesebb városrészében ugyanis - Rózsadombot leszámítva - nem működik ilyen egyesület.

- A városvezetés számára kiemelt kérdés a közbiztonság. Ugyan a bűnügyi statisztikák évről-évre javulnak, sajnos azonban az elmúlt időszakban történtek olyan esetek, amelyek megdöbbentették a pécsieket, s a betöréses lopások száma sem csökkent - mondta Őri László alpolgármester, a nemrég újjáalakult Közbiztonsági és Bűnmegelőzési Tanács elnöke.

Keleten még készenléti rendőrök is járőröznek

Őri László emlékeztetett, az összességében javuló közbiztonság többek közt annak is köszönhető, hogy az önkormányzat közbenjárásának köszönhetően már évek óta rendszeresen járőröznek a készenléti rendőrség tagjai a keleti városrészben. Mellettük pedig a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) keretében la akosok is nagyobb figyelmet fordítanak a közelükben élőkre, szerte a városban.

Hozzátette: bátorítják a helyieket az egyesület létrehozásában. A legutóbbi Kertváros Napon például Csizi Péter, a városrész országgyűlési képviselője külön felhívta a figyelmet arra, hogy várják a jelentkezőket.

- Több civil is megkereste már az önkormányzatot, akik polgárőrként tevékenykednének Kertvárosban. Mi ilyen szervezetet nem tudunk létrehozni, azonban lehetőségeinkhez mérten akár anyagilag vagy eszköz tekintetében támogatást nyújtunk - fogalmazott.

A polgárőrség létrehozásának céldátuma egyelőre nem ismert. Őri László ezzel kapcsolatos kérdésünkre úgy felelt, bízik abban, hogy „a megyei polgárőr szövetség szakmai támogatásával, illetve a pécsi önkormányzat segítségével hamarosan megkezdheti munkáját az egyesület".


Képünkön: munkában a polgárőrök - egyelőre még nem Kertvárosban. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva