Nagy a csend: eddig csak egy utcazenészt büntettek meg a zajrendelet megsértése miatt

2017. április 22. szombat 12:37

Nagy a csend: eddig csak egy utcazenészt büntettek meg a zajrendelet megsértése miatt

Ugyan telefonon több bejelentés is érkezett a túl hangos (vagy annak vélt) szomszédok miatt, a 2011 óta életben lévő zajrendelet alapján csak egy alkalommal szabtak ki bírságot Pécsett. A pórul járt illető sem a kertben zajongott, egy utcazenészről van szó.

Nagyjából hat évvel ezelőtt lépett életbe a környezeti zajvédelemről szóló, köznyelven csak zajrendeletnek hívott előírás. A szabályozás kitér a hangosítást igénylő rendezvényekre, az utcai zenélésre, illetve a kerti munkálatokra is.

Panaszokra főként az utóbbi két csoport esetén lehetne számítani, ám a pécsi önkormányzathoz eddig mindössze egyetlen bejelentés érkezett csak, amely egy jogsértő utcai zenéléssel volt kapcsolatos.

Vasárnap tilos a zajongás

Köztéri rendezvény esetében hangosító berendezés használatáról a polgármester dönt, a zajosnak ígérkező eseményeket legkésőbb 23 órakor be kell fejezni. Nem szabad zenélni munkanapokon az egészségügyi intézmények, közhivatalok bejáratától számított ötven méteres körzetén belül. Vasárnap tilos kertépítési és „zöldfelület-fenntartással" kapcsolatos, zajt keltő tevékenységet végezni.


Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy a pécsiek a lehető legnagyobb harmóniában élnek a szomszédokkal. Ahogy márciusban beköszöntött tavasz, azonnal megszaporodtak a panaszok - a szerkesztőségünkhöz eljutott beszámolók szerint - elsősorban a vasárnapi fűnyírással kapcsolatban.

Ezt megerősítette dr. Horváth Endre, a Hatósági Főosztály vezetője. Elmondta, a városházára befutó telefonhívások alapján a pécsiek elsősorban „a kertépítéssel és zöldfelület-fenntartással kapcsolatos, zajt keltő tevékenységre reagálnak legérzékenyebben".

Nem bírta elviselni a kukorékolást

Az egyik dél-baranyai településen egy kakas miatt mérgesedett el a viszony két szomszéd között. Egyikük megelégelte, hogy az állat - legalábbis szerinte - túl hangos, ezért panaszával egészen a rendőrségig ment, hogy feljelentést tegyen.

 

Az önkormányzat számos telefonhívást kapott az elmúlt években, amelyekben elsősorban a rendelet előírásairól érdeklődnek, illetve a szabályok megsértésére (legyen az vélt vagy valós) hívják fel a figyelmet. Mivel azonban a panaszosok a jogsértő személyét nem jelölik meg, nem indult eljárás ezekben az ügyekben. 

Az előírások értelmében akár ötvenezer forintos bírságot is kaphatnak a szabálysértők. Az egyetlen, már említett esetben, amikor eljárás indult a zajrendelet megsértése miatt, végül tízezer forintot kellett befizetnie az utcazenésznek.


Képünk illusztráció. 


Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)