Művészeti gyerekbázis a Zsolnay Kulturális Negyedben

2014. október 01. szerda 12:45

Művészeti gyerekbázis a Zsolnay Kulturális Negyedben

Mint arról már korábban is hírt adtunk, hiánypótló gyermekprogram indul Pécsett a Zsolnay Kulturális Negyedben októberben. A Herkules Műhely a hét minden napján várja a gyermekes családokat, akik igényes és kreatív foglalkozásokon vehetnek részt, szakavatott vezetők segítségével.

- Régóta terveztük, hogy létrehozunk egy olyan programhelyszínt, ami a rendezvények mellett év közben is kreatív, innovatív és minőségi szabadidős foglalkozásokra várja a fiatalokat - mondta el Márta István, a ZsÖK NKft. ügyvezetője a Herkules Műhely megnyitóján. Ezt követően az első foglalkozásokra érkező gyerekek összekötözték a gyermekbázis átadását jelképező szalagot.

A Herkules Műhely programjai havonta megújuló, órarendszerű kialakításának köszönhetően hétfőtől vasárnapig igen változatos, 16 különböző programon vehetnek részt a gyerekek, mely minden esetben egyszerre biztosít élvezetes és hasznos időtöltést. Tematikailag igen széles a paletta: lesznek sportfoglalkozások, mint a baba-mama- és gyerekjóga, kézműves műhelyek, tudatos életmódra nevelő programok, valamint mesés, művészetterápiás, zenés és múzeumpedagógiai foglalkozások.

Ezek összességében minden korosztályt megszólítanak, lefedik a fiatalok érdeklődését egészen a csecsemőktől kezdve. Az apróságok jól érezhetik magukat a Zenevarázson vagy a Dúdolda, Zenebona a legkisebbeknek foglalkozáson. Tíz év alattiaknak ajánlott a Concrete recycled & handmade szakkör, amely a papír újrahasznosításának lehetőségeit járja körbe játékok, ékszerek és dísztárgyak készítése során. Ez a korosztály jól mulathat a Mese Műhely, a Kerámia Festöde vagy az ENKIDU rajzműhely foglalkozásain is. A tíz év felettiek nyomdászkodhatnak, kipróbálhatják magukat a Tűzzománc szakkörön, gyöngyből készíthetnek ékszereket és használati tárgyakat a Bogyó-Bigyó foglalkozáson, vagy belekóstolhatnak a robotkészítés izgalmaiba a Rebot programon.

Széles közönséget szólít meg a budapesti székhelyű Cellux Csoport művészeti programja, melyen a gyerekek megtanulhatják az alkotás rejtelmeit a tervezéstől a kivitelezésig, a szerszámok helyes használatát és a munka örömét, s mindezek során a fő szempont a környezettudatosság. A Laboda Műhely speciális kézműves szakkör célkitűzése a gyerekek kreativitásának, fantáziavilágának fejlesztése, míg a Kortárs Herkules című múzeumpedagógiai sorozat kifejezetten a Zsolnay Kulturális Negyedben található kortárs galériák kiállításaira épül.

Az egész család számára nyújt különleges élményt a Pillanat-műhely. A foglalkozás vezetői, a Magyar Művészetterápiás Társaság diplomás terapeutái 2009 óta szerveznek élményterápiás és művészetterápiás játékokat, foglalkozásokat gyermekcsoportok, illetve családok számára. A csapat az egész családot várja játékos, zenés, alkotó foglalkozásaira, ahol a szülők és a gyermekek egészen új oldalról is megismerhetik egymást, közös élményeket szerezhetnek, melyek erősítik összetartozásukat, érzelmeik kifejezését, egymás megértését.

A foglalkozásvezetők kihasználják a Zsolnay Kulturális Negyed inspiratív adottságait, a műhely bázisaként szolgáló Herkules Ház a Boltok utcája alatt, a griffek közötti lépcső és a Herkules Kút mellett található. A helyszínről a Negyed korábbi fesztiváljai alkalmával már kiderült, hogy kiválóan alkalmas képzőművészeti, zenei, tudományos vagy éppen sportos gyermekprogramokhoz.