Mostantól tilos cukorkát, csokit vinni a pécsi ovikba – a szülők egy része örül, mások felháborodtak

2016. április 28. csütörtök 14:20

Mostantól tilos cukorkát, csokit vinni a pécsi ovikba – a szülők egy része örül, mások felháborodtak

Alaposan megosztotta a pécsi szülőket egy új óvodai szabályozás. Az előírás értelmében a kicsik már nem nassolhatnak „kintről" behozott csokoládét vagy cukorkát, hiába ünneplik a karácsonyt vagy egy társuk születésnapját. Mindez a gyerekek védelmében történik.

Rengeteg panasz érkezett az elmúlt időszakban az óvodák vezetőihez. A szülők azt nehezményezték, hogy hiába tartják otthon távol gyereküket az egészségtelen édességektől, az oviban - más apukák, anyukák által vitt - kemény cukrokkal, csokival tömik tele magukat a kicsik.

Ez ellen léptek Pécsett, és megtiltották az élelmiszerek behozatalát.

- A szülői bejelentések szerint olyan mennyiségű és minőségű édességet kapnak a gyermekek az óvodában, amit otthon soha nem adnának a gyermeküknek - indokolta munkatársunknak a szabályozást Weizer Józsefné, a kilenc tagintézményt magában foglaló Kertvárosi Óvoda vezetője. - Azok a szülők, akik erőfeszítéseket tesznek gyermekük egészséges étrendre neveléséért, a túlsúlyos vagy elhízott gyermekük helyes étkezésének kialakításáért, emiatt tehetetlenek - tette hozzá.

Sok az elhízott gyerek

Pécsett egyedülálló kutatás folyik a gyermekek táplálkozását illetően. Prof. Dr. Molnár Dénes pécsi professzor kutatásai kimutatták, hogy rendkívül magas a hat év alatti túlsúlyos gyermekek száma. Az új előírások ezen a szomorú helyzeten is javíthatnak. 

Egy kormányrendelet előírása szerint az óvodai nevelés fontos pillére kell, hogy legyen az egészséges életmódra nevelés. Mint megtudtuk, a pécsi intézmények ezt a szempontot tartották szem előtt, amikor meghozták az intézkedést.

Persze, nem mindenki örül az új játékszabályoknak. A közösségi oldalon megjelent - egy szülő véleményét tartalmazó -, vitaindítónak szánt nyílt levél szerint az ünnepek többek közt arról is szólnak, hogy ilyenkor nem a megszokott ételek kerülnek az asztalra. A szöveg írója e mellett nehezményezi, hogy olyan papírt íratnak alá a szülőkkel, amelyen csak az szerepel, hogy beleegyezik a tiltásba. Felveti továbbá, hogy az óvodákban kínált margarinos kenyér aligha fér bele az egészséges táplálkozásba.

A közösségi oldalon megjelent kommentárok alapján a szülők tábora két részre szakadt: a szabályt támogatókra és az ellenzőkre. Lehet, hogy hamarosan beindul az óvodai csokicsempészet?

Képünk illusztráció.

Palotás P.