Mostantól kerékpárúton a horvát határig bringázhatunk

2014. október 20. hétfő 17:00

A nemzetközi EUROVELO kerékpárút hálózatának 6.sz. útvonala - Duna menti kerékpárút - a Duna árvízvédelmi töltésén, egyéb helyeken kisforgalmú közutakon halad. A közutak a gépjárműforgalom miatt nem biztosítanak ideális feltételeket a túrakerékpárosoknak, erre lényegesen jobb lehetőséget kínálnak az árvízvédelmi töltéseken kialakított kerékpárutak.

Mohács városától délre a város és az országhatár közötti 18 km-es jobb parti Duna töltés szakaszon a töltés jelentős része már aszfaltozott, és jelenleg is kerékpáros túraútvonalként funkcionál és a kerékpáros közlekedésre engedély nélkül használható, ha nincs védelmi készültség.

A fent említett 18 km-es szakaszon a Magyar-Horvát országhatártól kezdtük meg a fejlesztést, Kölked külterületén, ahol több mint 5 km-es szakaszon történt meg a kerékpárútként használható aszfaltburkolat kiépítése. Az országhatártól kezdődő közel 800 méteres szakaszon a töltés nem rendelkezett aszfaltburkolattal, így ott a teljes kiépítését elvégeztük. Az országhatártól Mohács irányába tovább haladva több mint 4 km-en a töltés rendelkezett aszfaltburkolattal, de felújításra szorult - mondta el Márk László a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

További fontos szempont volt a komplex szolgáltatásfejlesztés, ezért az ide látogató turisták kényelmét szolgálja az a fedett kerékpártárolóval rendelkező pihenőhely, amelyben többek közt vizes blokk, szeméttároló, szalonnasütő is rendelkezésre áll.

A fejlesztés megvalósulásával a horvát-magyar határmenti térség bekapcsolódott a nemzetközi kerékpáros túraútvonalak hálózatába, a szakasz a nemzetközi kerékpár-túraútvonalak részévé vált. A javuló feltételek ösztönzik az egészséges életmód a környezetbarát közlekedés elterjedését, és mindezek lehetőséget nyújtanak a turisztikai vendégforgalom növelésére a régióban.

További lehetőségként adódik a jövőben a béda-karapancsai természetvédelmi terület és a horvátországi Kopácsi Rét kerékpáros túraútvonalba való bekapcsolása.

A projekt ünnepélyes záró rendezvényére a mai napon - 2014. október 20-án - került sor Horvátországban.