Most jó lenni városvezetőnek: jóval több pénz kerül a fizetési borítékba

2014. november 24. hétfő 16:55

Most jó lenni városvezetőnek: jóval több pénz kerül a fizetési borítékba

Páva Zsolt, Pécs polgármestere majd' kétszázezerrel keres többet, mint az előző ciklusban, a két alpolgármester fizetése pedig csaknem százötvenezerrel haladja meg elődeiét. Juttatásaik mértékéről már nem a képviselők döntenek, hanem törvény szabja meg az összegeket.

Lényegesen több pénzt kap munkájáért Pécs polgármestere a most kezdődött ciklusban, mint az ezt megelőzőben, s a két alpolgármester, Girán János és Őri László is magasabb illetményből gazdálkodhatnak, mint elődeik.

A juttatásokról az alakuló közgyűlésen határoztak a pécsi képviselők, mivel azonban azok mértékét - a korábbiakkal szemben, amikor még bizonyos határokon belül, -tól -ig, a testületek maguk dönthettek az elöljárók fizetéséről - törvény szabja meg, az erről szóló szavazásnak így semmiféle tétje nem volt.

Páva Zsolt idén októbertől bruttó 771 900 forintot keres havonta, ami mellé 112 ezer forint „költségátalány" is megilleti. Ezt megelőzően, az előző ciklusban jóval karcsúbb volt a boríték, Páva bruttó hatszázezer forintot kapott, a költségtérítés összege viszont magasabb, 180 ezer forint volt havonta.

Hogyhogy ennyi az annyi?

A törvény a helyettes államtitkári fizetésből kiindulva állapítja meg a településvezetők bérét, ami a megyeszékhelyek esetében megegyezik azzal, a többi helységben pedig a lélekszámtól függően határozták meg az illetmények nagyságát. A képviselők esetében a döntést viszont az érintettekre bízták a jogalkotók, azzal, hogy fizetésük miatt nem kerülhet veszélybe településük kötelező feladatainak ellátása.

Az alpolgármesterek bruttó bére 697 100 forint, ami mellé még 101 ezer forint költségtérítés is jár. Elődeik, Csizi Péter és Nagy Csaba lényegesen rosszabbul jártak hozzájuk képest, nekik havi 550 ezerrel kellett beérniük, s 110 ezres költségtérítést kaptak.

A közgyűlési tagság is jobban fizet most, mint korábban.

A sima képviselőségért bruttó száztízezer forint jár (szemben az eddigi 93 600-al). Aki egy bizottságban tag, azért már 132 ezret kap, ha többen, akkor 165 ezret, míg egy bizottsági elnök 209 ezer forinttal gazdagodik havonta, bruttó összeg ez is. Utóbbi tisztség ellátásáért 2010-2014 között 177 ezer forint volt a fizetség.

Képünkön (balról jobbra): Girán János, dr. Páva Zsolt és dr. Őri László az önkormányzati választás estéjén, október 12-én, az eredmények bejelentésekor. 

P. Zs. - Fotó: Dittrich Éva