Mohácsnál és a Dráva mentén irtják a szúnyogokat

2015. július 28. kedd 11:04

Mohácsnál és a Dráva mentén irtják a szúnyogokat

A központi szúnyoggyérítési program június 23-án indult, azóta folyamatosan zajlik a munka. Eddig a teljes központi program mintegy hatvan százalékát végezték el a szakemberek. Július 20-26. között több mint 55 ezer hektáron légi kémiai, 31 ezer hektáron földi kémiai és 2,5 ezer hektáron biológiai módszerrel végezték a csípőszúnyogok számának csökkentését. A múlt heti gyérítés 306 települést érintett, ebből 190 esetében légi kémiai módszerrel, 203 helységben pedig a földi kémiai eljárással dolgoztak a kivitelezők.

Az országos szúnyoggyérítési program ötödik heti végrehajtását nehezítette a rendkívüli hőség, ami miatt a légi védekezést legkorábban este hétkor, a földi kezeléseket pedig este fél tízkor, néha még később kezdték meg a szakemberek. Ennek oka, hogy a kánikula miatt a méhek csak a késő esti órákban tértek vissza a kaptárakba, a permetszert pedig ehhez igazodva a lehető legkésőbbi időpontban juttatták ki.

A július 27 - augusztus 2. közötti héten Mohács vízparti agglomerációjában földi biológiai gyérítés, a Dráva mentén pedig földi kémiai szúnyoggyérítés lesz.

Folyamatosan értékelik és teljesítik a központi szúnyoggyérítési programba időközben bejelentkező települések kérelmeit. Az igény indokoltságát minden esetben szakértők vizsgálják meg, ezt követően kerül sor a szükséges engedélyek beszerzésére. Az Országos Tisztiorvosi Hivataltól településenkénti engedélyt kell beszerezni, csak ezután következhet az önkormányzatok és ezzel együtt a méhészek kiértesítése. Emiatt a programba való felvétel ideje egy hetet is igénybe vehet. Az önkormányzatok a központi program mellett önállóan is végezhetnek szúnyoggyérítést, illetve a kiemelt turisztikai helyszínek a Magyar Turizmus Zrt. támogatását is kérhetik ilyen munkálatokhoz.

Forrás: Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság