Mohácsi híd: kétszer egy sáv, autósoknak, gyalogosnak, bringásoknak

2014. december 19. péntek 11:45

Mohácsi híd: kétszer egy sáv, autósoknak, gyalogosnak, bringásoknak

A napokban megérkezett Seszták Miklós miniszter támogató levele a mohácsi városházára, ami elengedhetetlen feltétele volt annak, hogy a tervezett Duna-híd felállítását előkészítő megvalósíthatósági tanulmány költségeit az állam állja - írja a Mohácsi Újság.hu hírportál. A tervezés elkészítésére kiírt közbeszerzési eljárás még folyamatban van.

A kormány egy tavaly kelt határozatában úgy foglalt állást, támogatja, hogy megvalósíthatósági tanulmány készüljön az új Duna-híd létesítéséről Mohács térségében úgy, hogy az elbontásra váró budapesti Deák Ferenc híd (nem hivatalosan az M0-s autóút Déli Duna-híd) bal pályáját Mohácsnál építsék fel újra.

Ugyancsak rögzítette a határozat, hogy a dokumentáció elkészítéséhez százmillió forintot biztosítanak a központi költségvetésből.

Ahhoz, hogy a pénz megérkezzen, szükség volt a szaktárca vezetőjének támogató levelére, ami a napokban meg is érkezett Mohácsra. Seszták Miklós levelében jelezte, fontos, hogy a közbeszerzés útján kiválasztott tervező kérje ki a tanulmány véglegesítése során a mérnöki, közgazdasági és a természetvédelmi kérdésekben a szakágazati véleményeket és vegye azokat figyelembe.

AZ ÚJ HÍD ELHELYEZKEDÉSE:

A miniszter kiemelte azt is, hogy a megvalósítás költsége ismeretében, továbbá a rendelkezésre álló források függvényében indokolt később meghatározni a hídépítés ütemezését.

Mindez azt jelenti, hogy zöld az út a tanulmány elkészíttetéséhez. A kivitelező kiválasztását célzó közbeszerzési eljárást már korábban kiírta az önkormányzat, s a beadási határidő is lejárt.

Szekó József, Mohács polgármestere a Mohácsi Újság.hu érdeklődésére azt mondta, a pályázattal kapcsolatos adminisztratív eljárás még zajlik, a nyertes kiválasztására várhatóan néhány héten belül kerülhet sor.

A pályázati kiírás egyebek mellett azt tartalmazza, hogy az új mohácsi hidat - igazodva a jelenlegi forgalmi igényekhez - 2x1 forgalmi sáv mellett gyalogos és kerékpáros forgalom átvezetésére alakítják ki.

Forrás: Mohácsi Újság.hu/Berta Mária - Illusztrációk: Mohács Város Önkormányzata