Miről mesélnek a kövek? Pécsett is megtudhatja!

2015. október 07. szerda 16:57

A Geotóp napok idei eseménysorozatának Miről mesélnek a kövek? című kiemelt programja a Vértesben található Gánton várja a kirándulni vágyókat vasárnap, míg szombaton az ország több területén, többek között Pécsen, Aggteleken, Csákváron, Tarpán és Pilisszentlászlón is túrázhatnak az érdeklődők.

Az immár nyolcadik alkalommal meghirdetett Geotóp nap olyan ismeretterjesztő kezdeményezés, amely népszerűsíti a természetjárást, ötvözve a földtudomány megismertetésével - olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A Miről mesélnek a kövek? elnevezésű túrát negyedik alkalommal hirdetik meg általános- és középiskolások, valamint családok és természetjárók számára. Az esemény ötletgazdája Csorvási Nikolett, aki az 50 tehetséges magyar fiatal program idei felfedezettje és az MFB-csoporttag Diákhitel Központ Zrt. mentorálltja.

Vasárnap földtudományi szakvezetés segítségével ismerkedhetnek meg a különböző geológiai képződményekkel a természetjárók a Vértesben található Gánton, ahol 10 és 18 kilométeres távon tehetik próbára képességüket.

A túra állomásain, barlangoknál, bányákban, sziklákon túravezetők mesélnek a képződményekről és felszíni formákról. A gánti kirándulás társszervezete, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park standdal, foglalkozással és játszóházzal várja a kicsiket és nagyokat egyaránt, az út végén zsíros kenyeret kínálva a túrázóknak.

A Geotóp napok szervezésében szombaton további földtudományi értékben gazdag területeken - Aggteleken, Budapesten a Sas-hegyen, Csákváron, Cserépfalun, Pécsen, Pilisszentlászlón, Pulában, Pusztamaróton, Somlóvásárhelyen, Tarpán, Tatán, Tihanyban és Zircen - tehetnek felfedező sétákat a természet közelségére vágyók.

A kalandozások célja, hogy olyan helyekre jussanak el a túrázók, ahol a természet leglátványosabb és legjellegzetesebb képződményei találhatók meg - írták a tájékoztatóban.

 

MTI