Mini világokat teremtenek a pécsi vasútmodellezők, asztalra vitték a mecseki kisvonatot is

2016. július 30. szombat 08:06

Mini világokat teremtenek a pécsi vasútmodellezők, asztalra vitték a mecseki kisvonatot is

VIDEÓ! Gyerekkori hobbijukat folytatják - immár felnőttként - a „Pécsi Gyors" Vasútmodellező Klub tagjai. Elkészítették már az almamelléki és a mecseki vonat élethű mását, a gemenci kisvasutat, illetve a környezetét pedig jelenleg is építik. Utóbbi nyolcvanöt négyzetméteres lesz!

Immár tizenhetedik éve működik a „Pécsi Gyors" Vasútmodellező Klub. Nyolc tagjukkal, valamint két pártolójukkal jelenleg a gemenci erdei vonal modelljét építik. Gyakorlatilag minden egyes mini fát és bokrot az eredeti táj alapján készítenek el.

- A valóságot modellezzük, igyekszünk az apró részletekre is figyelni - kezdte Lukács Ernő, a klub vezetője, akinek amúgy nem csak a modellvasúthoz van köze, hiszen a MÁV-nál dolgozik. - 2001-ben aztán elkészítettük az almamelléki, később pedig a mecseki kisvasút terepasztalát is - sorolta.

Megy a gőzös: íme a pécsiek egyik terepasztala



Nem kis alkotásokról van szó: az almamelléki terepet például ötven, a gemencit nyolcvanöt négyzetméteren lehet összerakni. Építésük sem megy egyik napról a másikra, a tervek és a megvalósítás között összességében több száz munkaóra telik el. A kézügyesség mellett a türelem ennél a hobbinál elengedhetetlen.

Drága hobbi

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki vasútmodellezésbe kezd, egy komolyabb terepasztal összköltsége ugyanis a milliós tételt is elérheti. Az árakat böngészve bizony könnyen összejön ekkora tétel, a mozdonyok ára nagyjából negyvenezer forintnál kezdődik, de simán elkérnek százezret is egy-egy-egy jobb darabért.

A Mártírok útján működő, de amúgy a VOKE Vasutas Művelődési Házhoz tartozó klub tagjai mindent megtesznek annak érdekében, hogy valóban különlegeset alkossanak.

- Sokat dolgozunk annak érdekében, hogy ne csak játékvasutat építsünk, hanem kiállítási tárgyakat. Miután eldöntöttük, hogy melyik vonalat visszük asztalra, alaposan szemügyre vesszük az adott járműveket, lefényképezzük, lemérjük, majd minden apró részletet figyelembe véve elkészítjük a kicsinyített mását. Ugyanígy járunk el az állomásépülettel, illetve a tereptárgyakkal. A gemenci végállomáson például található két hatalmas tölgyfa, még arra is figyeltünk, hogy ezek modellje is szerepeljen a terepasztalon - tudtuk meg.

A hatalmas méretük miatt a terepasztalokat csak a kiállításokra szerelik össze, Pécsett legközelebb novemberben tekinthetik meg az érdeklődök a mini világot. Aki nem bírja addig, szeptemberben előbb a gemenci kisvasútnál, később pedig Baján csodálhatja meg a modelleket. A pontos időpontokról és helyszínekről a klub közösségi oldalán adnak tájékoztatást a későbbiekben.

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva