Minden gyilkost elkaptak tavaly a pécsi zsaruk

2014. április 17. csütörtök 22:12

Minden gyilkost elkaptak tavaly a pécsi zsaruk

Az eredményességi mutatók alapján a baranyai rendőrkapitányságok között a pécsi harmadik helyen áll a megyében - lényegében minden második nyomozást a tettes elfogásával zártak le. A bűncselekmények száma tavaly több mint 15 százalékkal csökkent Pécsett. 

A rendőrök munkájának egyik, talán legjelentősebb fokmérője a nyomozati eredményesség, vagyis az, hogy az ügyek hány százalékát zárják le a tettes - pontosabban a gyanúsított - elfogásával.


A megyei rendőr-főkapitányság 2013-ról szóló, a héten nyilvánosságra került beszámolójából kiderül, hogy a baranyai kapitányságok közül ebben a vonatkozásban a pécsi zsaruk a harmadikak. (Elsők fej-fej melletti eredménnyel a mohácsiak és a szigetváriak.)

A pécsi rendőrök 51,6 százalékot produkáltak, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden második ügyet megoldottak. Ráadásul egy év alatt nagyot javultak, 2012-ben még csak 36,3 volt az eredményességük aránya.

Mindezzel párhuzamosan csökkent tavaly Pécsett az ismertté vált bűncselekmények száma, 6952 eset adott munkát a zsaruknak, ami 15,3 százalékkal kevesebb volt, mint két éve. 

Százhatszor szúrt az állatorvos

Az egyik legnagyobb felháborodást kiváltott pécsi gyilkosságot 2013-ban egy korábban hatósági állatorvosként dolgozott férfi követte el, aki 106 késszúrással végezett volt feleségével, s annak új élettársával. A várandós asszony a helyszínen meghalt. A gyilkost még aznap elfogták a rendőrök, s azóta a bíróság nem jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy legkorábban negyven év múlva kerülhet feltételesen szabadlábra.

A közbiztonságot illetően általában kulcskérdés, hány bűncselekményt követnek el közterületen. Pécs ebből a szempontból is jól áll, legalább is a számok alapján: 1576-ról 1278-ra mérséklődött az ilyen esetek száma. 

A rendőrség megítélése szempontjából ugyancsak perdöntő, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények, az emberölések felderítésében mennyire jók: a megyei rendőr-főkapitányság mutatója ebből a szempontból tavaly is makulátlan volt, az összes gyilkost elfogták.

Képünkön: A volt hatósági állatorvos 106-szor szúrta meg állapotos volt feleségét. Még aznap elfogták.

P. Zs.