Milyen is az a "környezettudatos ünneplés"? Menjen, most megnézheti a Hild-udvarban!

2014. december 18. csütörtök 14:51

Milyen is az a

Zöld Karácsonyi Udvar címmel rendhagyó karácsonyváró programra invitálja december 15-től 20-ig naponta 10-20 óra között az Ökováros-Ökorégió Alapítvány a pécsieket egy már-már elfeledett bájos udvarocskában, a Hild-udvarban (Művészetek Háza), a Széchenyi tér mellett – tájékoztatta szerkesztőségünket az alapítvány.

"A program célja ráirányítani a figyelmet arra, hogy a tudatos vásárlás egy döntés amellett, mit tartok értéknek. Dönthetek úgy, hogy keresem a helyi termékeket, mert az itt teremt munkahelyet, de úgy is, hogy ezt nem nézem csak az olcsóságot. Dönthetek úgy, hogy a már becsomagolt terméket is becsomagolom és fittyet hányok arra, hogy pillanatok alatt szeméthegy lesz belőle. Dönthetek úgy, hogy kivágok egy fát, de úgyis, hogy gyökeres fenyőt vásárolok, amit majd kiültethetek vagy visszaviszek, s így nem pusztul a környezet" – írják.

Az udvarban kiállított óriástablók, és meghökkentő karácsonyfák segítenek eligazodni a jó döntés érdekében.

De gondolt azokra is az alapítvány, akik nem vásárolni, hanem készíteni szeretnének ajándékot, vagy legalábbis helyi terméket vennének, ők betérhetnek az Aszpik egy héten át nyitva tartó "pop up" műhelyébe, ahol kézműves termékeket készíthetnek.

"S nem maradhat el a karácsony valódi célja sem, nevesül hogy gondoljunk egymásra, a legszegényebbekre is. A hét folyamán 10 db dézsás lucfenyőt díszítenek fel pécsi civil szervezetek, iskolások és ovisok, melyeket az ünnep idejére szegényebb sorba élő pécsi családok otthonaiba juttatnak el a szervezők, így téve szebbé karácsonyukat" – írja közleményében az Ökováros-Ökorégió Alapítvány.

A program koronájaként pedig valamennyi résztvevőt megajándékozzák két jókedvű adventi produkcióval: december 19-én 17.30-kor a Zengő együttes zenél, 20-án 10.30-kor pedig a Márkus Színház előadása vár szeretettel kicsit és nagyot.

A felmelegedést és a jó hangulatot szalma ülőkék és Fair Trade forró italok szolgálják.