Milliós közösköltség-tartozások

2010. október 24. vasárnap 18:59

Milliós közösköltség-tartozások
A tavalyi évhez képest körülbelül 4-5 százalékkal növekedett a társasházban élők közösköltség-tartozása Pécsett, így ma már nem ritka, hogy egy-egy nagyobb lakóközösség milliós nagyságrendű tartozást halmozott fel. A hiány miatt akár jelzálog is kerülhet a lakásra, nem beszélve arról, hogy sok házban a szükséges felújításokat sem tudják elvégezni: az egyik közösségnél például a gázt kapcsolták ki egy időre.

A közös költség tipikusan a szükséges rossz kategóriájába sorolható, ha az ember társasházban él. Ebből az összegből fedezik ugyanis a közös tulajdonban álló épületrészek, berendezések, helyiségek fenntartását, illetve felújítását.

Elmaradások mindig voltak, a válság kezdete, vagyis 2008 óta azonban látványosan növekedett a lakók tartozása. Ennek oka az lehet, hogy míg abban az esetben, ha nem fizetjük be időben a gáz- vagy villanyszámlát, hamar kikapcsolják a szolgáltatást, addig a közös költség ügyét sokáig lehet húzni.

– A tavalyi évhez képest a városban körülbelül 4-5 százalékkal nőtt a közösköltség-hátralék összege. A Jókai Lakásszövetkezet elnökeként elmondhatom, hogy esetünkben a lakóközösségek tartozása egy év alatt 700-800 ezer forinttal lett nagyobb – tájékoztatta a Pécsi Újság.hu-t Nagy Emil, a Baranya Megyei Lakásszövetkezetek és Társasházak Szövetségének elnöke.

Első ránézésre érdekesnek mondható, hogy a tapasztalatok szerint sok esetben nem a kispénzűek tartozása szaporodik, hanem olyanoké, akik egyszerre több ingatlannak is a tulajdonosai.

A szankciókkal kapcsolatban Nagy Emil elmondta: akár el is vehetik a lakást a tulajdonostól.

– A szervezeti és működési szabályban vagy alapdokumentumban rögzíteni kell, hogy hiány esetén kérnek-e kamatot a delikvenstől, illetve, hogy hány hónap után indul meg a jogi eljárás. Hat hónap után akár jelzálog is kerülhet az ingatlanra, sőt, nagyobb összeg esetében, a fizetési meghagyás jogerőre emelkedése után végrehajtás is kezdeményezhető – tudtuk meg a szövetkezeti vezetőtől.

A közösköltség-elmaradás miatt több házban elmaradnak a felújítások. Információink szerint városszerte több tízemeletes épületben is milliós nagyságrendű összeggel tartoznak a lakók, ami miatt pályázatokból zárták ki őket.

Az egyik házban pedig a gázvezetéket nem tudták felújítani, így a szolgáltató kénytelen volt lekapcsolni az épületet a rendszerről. Ez a probléma végül megoldódott, de a hasonló fenyegetettség egyre több ház felett lebeg.

Palotás Péter – Fotó: Kováts Judit