Mi lesz az ÖPE-vel? - Kővári: "Szoros volt április, a Fidesznek elemi érdeke a széles összefogás"

2014. április 24. csütörtök 21:09

Mi lesz az ÖPE-vel? - Kővári:

A pártok a május végén tartandó európai parlamenti választásra gyúrnak, de már nincs olyan messze az ősszel esedékes önkormányzati voksolás ideje sem. A pécsi képviselő-testületben jelenleg hárman - Kővári János, Végh Péter és Lengvárszky Attila - képviselik az Összefogás Pécsért Egyesületet (ÖPE), akik a Fidesszel karöltve dolgoznak céljaikért. Az egyesület alelnökét kérdeztük arról, milyen jövőt képzel a szervezet számára.

Az ÖPE az elmúlt négy év folyamán "leginkább a civil szervezetek, közösségi kezdeményezések felkarolásáért, az alternatív energia minél szélesebb körű felhasználásáért, a helyi gazdaság fejlesztéséért, a város fenntartható fejlődését biztosítani hivatott fejlesztésekért, valamint a hátrányos helyzetű emberek életminőségének javításáért tevékenykedett" - jelezte megkeresésünkre Kővári János.


Az egyesület munkáját illusztris személyiségek segítik, jelenleg is Prof. Dr. Kellermayer Miklós elnököl, Kővári János az alelnök, az elnökségben a két további önkormányzati képviselő - és mások - mellett Dévényi Sándor neves építész - szintén egykori képviselő -, is dolgozik. (Tagja volt, egyébként, de kilépett az elnökségből Heidl György eszmetörténész, a PTE esztétika tanszékének vezetője.)

Az egyesület jelenleg egyebek mellett az új panelprogram és további kétezer új munkahely előkészítésén munkálkodik. Azt azonban még nem tudni, hogy mi lesz az ÖPE szerepe az új összetételű közgyűlésben.

Erről kérdeztük Kővári Jánost, aki a következő ciklusban már nem lesz parlamenti képviselő, hiszen ő - ahogy fogalmazott - "inkább Pécs mellett döntött".

- A következő fél évben tovább végezzük a város vezetésében ránk bízott feladatokat - kezdte a politikus, aki sorolta, hogy milyen, az ÖPE által fontosnak tartott célokat sikerült eddig megvalósítani. "Kerékpárutak épültek, piachoz jutottak a helyi termelők és létrejött közel ötezer munkahely".

- Ezeken kívül hamarosan befejeződik a Tüskésrét rekultivációja, elkészül a biogázüzem, kezdődik az állatkert felújítása, zajlik a szelektív hulladékgyűjtés kiépítése, folytatódik a szociális városrehabilitációs projekt, megújul két nagy iskolaépület és több óvoda, hamarosan a helyi épületenergetikai cégek is jelentős lehetőségekhez juthatnak, családok háza civil kapuk nyílnak a családok és a civil szervezetek támogatására.

Az ÖPE jövőjével kapcsolatban Kővári a következőképpen nyilatkozott.

- A választás is megmutatta, hogy Pécsett a polgári oldalon hatványozottan szükség van az összefogásra. Szorosnak vélem a végeredményt, kicsi volt a különbség a győztesek javára. A Fidesznek elemi érdeke, hogy megmaradjon a széles körű összefogás, így nincs ok a változtatásra, folytatjuk tehát a megkezdett munkát. Az ÖPE célja a 2002-ben történt megalakulása óta: Pécs értékeinek és a pécsiek érdekeinek képviselete - mondta a politikus, aki azzal zárta szavait, hogy "épüljön egy olyan város, ahol mindenkinek jó élni!".

Képünkön Kővári János látható.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva