Metronóm Jazz Klub lesz a Negyedben csütörtökön

2017. május 11. csütörtök 07:30

Metronóm Jazz Klub lesz a Negyedben csütörtökön

A koncert csütörtökön, este nyolc órakor kezdődik a Zsolnay Negyed E78-as épületében.

Ágoston Béla zenei világát nem lehet skatulyákba zárni. Korát és a trendeket megelőzve 2000-ben etnojazz albumot készített a Kispál és a Borz számaiból (Meles meles), 2014-ben pedig Víg Mihály örökzöldjeit bújtatta új köntösbe Lengyel tangó címmel.

A különböző formációkkal rögzített albumai - a Dél-Alföldi Szaxofonegyüttessel az Esthajnal, Kalamona, és a Tótágas, az Ágoston trióval a Lakni, lakni és Jazztarisznya, Ágoston Béla néven a Mágia Nosztra, és az Agostonesszal az Ördögbomba és Dudapest cirkusz - mind emlékezetes momentumai a magyar jazzéletnek.

Ágoston Béla és Hárságyi Péter pécsi kezdeményezése volt a Mecseki Free 1991-ben. Kettősük nyomon követhető a Kampec Dolores 1995-ös, az Ágoston Trió 1999-es lemezén, valamint a Budbudas 2012-es lemezén. A Zuboly Plays Jazz 2008-as felvételei csak Youtube-on elérhetők. Pengő Csaba és Murányi Ákos játékával kiegészülve a "Mecseki Free" új értelmezést nyer.

Ágoston Béla hangszerarzenálját félretéve ezúttal egy szál tenorszaxofont fúj, lemondva a műfaji kereszteződésekről, beéri a tiszta jazzel. Annak is az avantgárd, afro-amerikai hagyományával. Hat darab szerepel a Knutdut Men kvartettel rögzített Dunno című albumon, melyek a tíz évig érlelt Lélekbúvár kivételével mind a közelmúltban születtek. A név és a cím az Ágoston Bélára mélyen jellemző nyelvi játékokból fakad: az előbbi a „NEM TUDTUNK" visszafelé olvasott, az utóbbi pedig a „don`t know" kissé hevenyészetten kiejtett alakja.

Forrás: ZSÖK