Mérgező növények is kerülhettek a Mecsekről lopott medvehagymába

2014. április 17. csütörtök 12:24

Mérgező növények is kerülhettek a Mecsekről lopott medvehagymába

Feljelentést tesz a BIOKOM Nonprofit Kft., a hétvégén ugyanis durva pusztítást végeztek az egyik védett mecseki természetvédelmi területen. Az elkövetők mintegy fél hektáron kaszálták le a medvehagymát és ezzel együtt a felbecsülhetetlen értékű, védett növényeket is. A vélhetően nagybani eladásra szánt hagymalevelek közé mérgező gyöngyvirág, odvas keltike, farkasölő sisakvirág vagy kikerics is keveredhetett.

Teherautóval szállították el a lekaszált medvehagymát és más komoly eszmei értékkel bíró, védett és fokozottan védett növényeket a Mecsek nyugati részéből - értesült a Pécsi Újság.hu. Szilasi Tamás, a természetvédelmi területet kezelő BIOKOM Nonprofit Kft. parkerdei részlegvezetője megkeresésünkre azt mondta, a pusztítás a Nyugat-Mecsekben, a János-kilátótól délre történt.

Már ölt a gyöngyvirág

Tavaly egy székesfehérvári bokszedző esett áldozatul a gyöngyvirágnak. A férfi a rántottáját ízesítette medvehagymával, az ételbe azonban gyöngyvirág is keveredett, amely először hasfájást, majd másnap halált okozott.

- A területen foltokban gyakorlatilag a teljes növényzet hiányzik, az elkövetők mindent letéptek vagy lekaszáltak. Összességében fél hektárnál is nagyobb részt érint a természetkárosítás. A nyomok alapján teherautóval hajtottak be az erdős részre - számolt be a rombolás mértékéről.

Kérdésünkre elmondta, az elkövetők már azzal is vétettek az előírásokkal szemben, hogy a nemzetközi és hazai védelem alatt álló területen egyáltalán medvehagymát szedtek, a bajt azonban megsokszorozza, hogy ezzel együtt fokozottan védett növényeket is elpusztítottak.

Hogyan különböztethető meg a medvehagyma és a mérgező növények?

A medvehagyma két mérgező növényre is hasonlít: a kikericsre és a gyöngyvirágra, melyek fogyasztása már kismértékben is végzetes lehet. A legkönnyebben az alapján lehet megkülönböztetni őket, hogy a medvehagyma virága kicsi, fehér, csillag alakú és a szár végén fejlődik, a gyöngyvirág virágai viszont harang alakúak és a szár mentén nőnek.
Az őszi kikericsen tavasszal nincs virág, és - a medvehagymával ellentétben - napos mezőkön található meg.

Sőt - tette hozzá -, könnyen lehet, hogy a nagyüzemben lekaszált - és így vélhetően eladásra szánt - medvehagyma közé olyan növények is kerültek, melyek levelei méreganyagokat tartalmaznak.

- Felbecsülhetetlen az eszmei kár, ugyanakkor a természetkárosításon túlmenően más komolyabb következményei is lehetnek az esetnek. A válogatás nélküli pusztítás során lekaszálták a területen nagy számban található védett és mérgező növényeket, mint a farkasölő sisakvirágot, gyöngyvirágot, kikericset, turbánliliomot, mecseki zergevirágot, valamint a még vissza nem húzódó hóvirágot is. Ezeken kívül nagy mennyiségben elhordtak még mérgező, de nem védett növényeket, például az odvas keltikét - figyelmeztetett Szilasi Tamás.

ÍGY NÉZ KI A GYÖNGYVIRÁG, A MEDVEHAGYMA ÉS A KIKERICS: 


A szakember szerint aggasztó, hogy egyelőre nem lehet tudni, hova kerültek a lekaszált növények. Vásárláskor tehát erősen tanácsos a növények alapos szemügyre vétele, a kifejlett gyöngyvirág, illetve a kikerics levele ugyanis nagyon hasonló a medvehagymáéhoz.

Az ügyben a BIOKOM feljelentést tett a rendőrségen.


 
Képeink a pusztítás helyszínén készültek. 

Palotás P. - Fotó: BIOKOM