Méreg végezhetett a magyarhertelendi rétisassal

2017. május 15. hétfő 15:16

Méreg végezhetett a magyarhertelendi rétisassal

Elpusztult a magyarhertelendi rétisas, melynek tetemére Orfűn találtak rá. A tünetek alapján fennáll a mérgezés gyanúja. 

Múlt héten pénteken, az esti órákban telefonon értesítették a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őrét, hogy Orfűn, a Bánosra vezető út közelében egy elhullott rétisas tetemére találtak.

A tetem görcsbe szorult lábakkal a földön fekve került elő, a csőrén habos vér volt látható. A sas pusztulásával kapcsolatos egyéb nyomot a természetvédelmi őrök nem találtak, viszont a madár által mutatott tünetek alapján nem zárható ki a mérgezés gyanúja.

A rétisas pusztulásának okáról csak az állatorvosi szakvélemény után lehet biztosat állítani, addig is a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság bejelentést tett az illetékes rendőrkapitányságnál. Azóta tudni lehet, hogy ez a madár a madarász körökben ismert fészek rétisas családjának hím egyede.

A fészekben egy kifejlett fióka található, aminek a táplálása a megmaradt szülőmadár feladata. A Természetvédelmi Őrszolgálat tagjai fokozottan figyelik a fészket, hogy a kirepülés sikerességét semmi se akadályozza.

Képünk illusztráció.

Forrás: DDNP