Méhesék harminc országból hoztak eddig ötven írót Pécsre, 2007 óta

2015. február 27. péntek 19:42

Méhesék harminc országból hoztak eddig ötven írót Pécsre, 2007 óta

Messze földön viszik jó hírünket a Pécsi Íróprogram, a Writers in residence elégedett szerzői, hiszen közülük sokan újságíróként is dolgoznak hazájukban, így lapjukat is tudósítják. Igen olvasott blogot szinte mindegyikük ír az egy hónap alatt, míg elmélyült alkotással tölthetik idejüket városunkban. A 2007-ben indult program kerek évfordulóját ünnepli idén, mert év végén érkezik az ötvenedik nemzetközileg is elismert alkotó, s ők együtt harminc országot képviselnek a világban.

Méhes Károly író (képünkön), kurátor a pécsi programot Kulcsár Enikő ügyvivővel indította 2007-ben. Kettőjük sok kedves találkozást, emléket idéz fel visszaemlékezésünk során.

Méhes Károly pár éve külföldi ösztöndíjjal vett részt irodalmi rendezvényeken, ahol találkozott főként kelet-európai kortársai panaszával, akik egyértelműen segítségre szorultak szűkös anyagi lehetőségeik miatt. A kezdeményezők a Nyugat-Európától, főleg Németországtól kapott sok támogatást szerették volna számukra továbbadni. Akkor már létezett egy rezidens program Európában, s a kurátornak sikerült egy pécsi kis lakást biztosítani az érkezőknek.

Eleinte közöny fogadta a kezdeményezést, majd az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerése segítette őket, mert már a felvezető években bekerültek a programok közé. A programot 2007 szeptemberétől indították, s akkor még úgy gondolták, 2010-ben ér véget. Az Európa Kulturális Fővárosa projekt keretében 2010-ig huszonkét író gyűjtött tapasztalatokat Pécsről, a környezetünkről. Az ő vallomásaikat tartalmazza a 22xPécs című kötet, mely 2010-ben jelent meg az írók eredeti nyelvén és magyar fordításban.

Örömteljes folytatásként a városvezetés és a kulturális kormányzat is nyújtott támogatást a programhoz, így a szervezőknek nem kellett leállniuk, tevékenységük egyre gazdagodott. Közben már kialakultak cserekapcsolatok Ausztriával és Csehországgal, melyek keretében pécsi alkotók is lehetőségeket kaptak utazásra és gondtalan alkotói munkára.

2012-ben a rezidens művészi helyszíneket és intézményeket tömörítő ResArtis szervezet tagja lett a pécsi íróprogram, s ezzel újabb lehetőségek nyíltak az érdeklődők tájékozódására. Így találta meg egy tengerentúli vagy udmurt író Pécset, ahová idén japán alkotó is érkezik. 

A kurátor igyekszik igazi világhírességeket is meghívni, eddig az orosz Ljudmilla Ulickaja volt a legnagyobb név, nemzetközileg ismert alkotó, de az irodalmi Nobel-díjas török Orhan Pamuk is várva várt vendég lenne városunkban. 

Az eddigi gyakorlat szerint minden ország irodalmat tömörítő intézménye saját maga választja, kit küld. Döntése, hogy mennyire rangos az alkotó, nem vonható kétségbe, hiszen a kortárs írókat kevesen ismerik, sok esetben még a magyarokat is elvétve.

Idén az említett amerikai, japán írókon kívül cseh, osztrák, német, horvát alkotók váltják majd egymást a Felsőmalom utcai lakásban.

Az egy hónap mindenki számára a teljes szabadságot jelenti, maguk választják meg, hogyan töltik idejüket, s eközben ismerkednek velünk, a kultúránkkal, „házi feladatként" írnak is élményeikről.

Többen érkeztek már, akik megdöbbenve tapasztalták, milyen kulturált környezetbe csöppentek, mert teljesen másra voltak felkészülve, semmiképpen nem egy megőrzött 2000 éves kultúrára.

Méhes Károly és Kulcsár Enikő mostanában tervezik a következő összefoglaló kötet megjelentetését, s felmerült a program szélesítése is. Esetleg a PTE Művészeti Karával együttműködve, képzőművészekre kiterjesztve a kapcsolatokat, mert erre szintén lenne igény. Az egyetem egyelőre nem állt melléjük. Már felmerült az is, hogy a program pécsi központtal működhetne tovább még két vidéki helyszínnel gazdagítva. Győr, Debrecen vagy Szeged merültek még fel alternatívaként.

S akkor a Magyarország számára fontos szerzők lehetőséget kapnának arra, hogy több hónapon keresztül ismerkedjenek hazánkkal.

Hárságyi Margit - Fotó: Dittrich Éva