Megteszi a hatását a CSOK és az egyszerűbb szabályok, végre magára talál a pécsi építőipar

2017. január 31. kedd 08:04

Megteszi a hatását a CSOK és az egyszerűbb szabályok, végre magára talál a pécsi építőipar

Egyre többen vágnak bele az építkezésbe Pécsett. A Miniszterelnökségtől kapott adatokból kiderül, míg 2014-ben 274, addig tavaly már 308 esetben bólintottak rá a szakemberek a tervekre. Sőt, ezen felül szép számmal érkeztek még bejelentések a munka megkezdéséről, kihasználva az egyszerűsített szabályok adta lehetőséget. 

Az építőipar fellendülését várja a kormányzat és a szakemberek jelentős része a családi otthonteremtési kedvezménytől CSOK), az építkezéshez kapcsolódó adócsökkentéstől, illetve az egyszerűsödő szabályoktól. Mint ismert, az építkezéshez kapott akár tízmilliós támogatás és hitel mellett az ÁFA öt százalékra csökkent, építési engedély helyett pedig a lakóingatlanok többsége esetében elegendő mindössze bejelentést tenni a megfelelő szervnél, nem kell építési engedélyre várni.

A hírportálunkhoz eljuttatott adatok alapján úgy látszik, hogy Pécsett végre megindult a várva várt pozitív folyamat.

A Miniszterelnökség sajtóosztályán megkeresésünkre azt a tájékoztatást adták, hogy a tavalyi esztendőben egészen pontosan 308 építési engedélyt adtak ki városunkban. Hozzátették, ez a szám tartalmazza a lakóépületekre, illetve a más célra megálmodott építményeket is. Ez már önmagában is jobb adat, mint a 2015-ös, illetve 2014-es, amikor 289, illetve 274 ilyen dokumentumot állítottak ki. 2016-ban azonban - kihasználva az új, egyszerűsített szabályok adta lehetőséget - további 173 esetben jelentettek be építkezést a városban. Ez utóbbi már csak a háromszáz négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű lakóépületekre vonatkozik.

Hogy az építés előtt vagy már az alatt álló családi, valamint társasházak aránya hogy oszlik meg, a Miniszterelnökség nem tudott tájékoztatást adni. A várost járva mindenesetre legfeljebb két-három olyan építkezésbe lehet botlani, ahol viszonylag nagyobb társasház épül.



Ami a jövőt illeti, a minisztériumban úgy látják, a pozitív tendencia tovább folytatódhat Pécsett, amelyhez - mint írták - az egyszerű bejelentés körének kiterjesztése és az adminisztrációs terhek további csökkentése is hozzájárulhat.


Képünk
illusztráció. 


Palotás P. - Fotó: MTI