Megszüntette a Pécsi Törvényszék egy képviselő megbízatását

2024. április 10. szerda 18:57

Megszüntette a Pécsi Törvényszék egy képviselő megbízatását

A Pécsi Törvényszék jogerős döntése alapján megszűnt Szabó Bálint képviselői megbízatása a szegedi közgyűlésben - tájékoztatta az önkormányzat szerdán az MTI-t.

 

 

Közleményük szerint a kijelölés alapján eljáró Pécsi Törvényszék döntése szerint a szegedi közgyűlés törvényszerűen és szabályosan járt el, amikor megszüntette a szabadságvesztésre ítélt, kompenzációs listás önkormányzati képviselő mandátumát.

Az eljárás azért húzódott el, mert Szabó Bálint arra hivatkozva, hogy nincs lakcíme, semmilyen hivatalos bírósági iratot nem vett át - áll a közleményben.

A szegedi közgyűlés tavaly szeptember 22-én méltatlansági eljárás során egyhangú döntéssel megszüntette a Független Városi Szövetség Magyar Egyesület színeiben mandátumot szerző Szabó Bálint képviselői megbízatását. A politikus a döntést azonban bíróságon támadta meg.

A méltatlansági eljárás azért indult, mert Szabó Bálintot a Pesti Központi Kerületi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak és közúti veszélyeztetés bűntette miatt jogerősen másfél év - négy évre felfüggesztett - börtönbüntetéssel sújtotta.

Az ítélet szerint 2022. szeptember 21-én a képviselő a közlekedési szabályokat megszegve csatlakozott egy védett személyt szállító konvojhoz, majd erőszakkal, fenyegetéssel akadályozta a rendőrök munkáját. Ezután egy demonstráción a rendőrségi intézkedést feltartva másokban riadalmat, megbotránkozást keltett.

MTI