Megnyugodhatunk: az EMMI szerint elég egy Csontváry Múzeum, méghozzá Pécsett

2017. május 28. vasárnap 13:00

Megnyugodhatunk: az EMMI szerint elég egy Csontváry Múzeum, méghozzá Pécsett

Bár Lázár János nemrég ismét felvetette, hogy a korábban tervbe vett új Csontváry Múzeum a Városligetben, a lebontott Petőfi Csarnok helyén épüljön meg, úgy tűnik, a fővárosban sem lelkesednek az ötletért. Az EMMI szerint Pécsen van a legjobb helyen az állandó kiállítás - még magának Csontvárynak a végakaratával szemben is. 

Újból előtérbe került a meglévő pécsi gyűjtemény mellett egy új Csontváry Múzeum megépítésének az ötlete. Lázár János kancelláriaminiszter ugyanis a minap felvetette, hogy a budapesti Városligetben méltó helye lehetne a festőzseni végakaratának megfelelően kialakított múzeumnak.

Szerencsére nem eszik annyira forrón a kását, az ötlet ellenére a lebontott Petőfi Csarnok (Pecsa) helyén biztosan nem épül meg az új kiállítótér, hiszen amint azt a helyszínen folyó beruházásért felelős fővárosi társaság közölte, a Pecsa helyére az eredetileg megálmodott Új Nemzeti Galériát húzzák fel - a vonatkozó kormányhatározat értelmében.

Tehát az új Csontváry-létesítménynek egyelőre nincs kiszemelt helye. A pécsiek örülhetnek ennek, hiszen nem csupán a városvezetés ragaszkodik a mostani tárlathoz és a pécsi helyszínhez, hanem az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.

Bár lapunk a Miniszterelnökségnél érdeklődött előbb az ügy fejleményeit illetően, ám választ az EMMI-től kaptunk. A tárca tájékoztatása szerint „egy Csontváry Múzeum évtizedek óta van már az országban, és az Pécsen található. A pécsiek ragaszkodnak hozzá, hogy ez így is maradjon. Ezt az álláspontot támogatja az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága is".

Mint ismert, először akkor kezdtek aggódni helyi civilek a Csontváry-gyűjtemény miatt, amikor 2015 nyarán „A magányos cédrus - Csontváry géniusza" címmel nyílt kiállítás Budapesten a Várkert Bazárban. Úgy vélték ugyanis, hogy többet nem térnek vissza Pécsre a géniusz festményei. Szerencsére félelmük alaptalanul volt, mind a 37 műalkotás épségben érkezett vissza. Utóbb azonban, ugyanazon év októberében Lázár János - magának Csontváry Kosztka Tivadarnak a végakaratát megidézve - nyilatkozott úgy, hogy ötletpályázatot írnak ki egy új múzeum létrehozására.

Az ötletpályázat eredményéről lapunk is beszámolt, de konkrét előrelépés nem történt az ügyben egészen a mostani fejleményig. Az viszont biztos, hogy jó pár évig mindenképpen Pécsen marad a Csontváry Múzeum, hiszen a Magyar Nemzeti Galéria és az önkormányzat között 2014-ben kötött szerződés során tíz évre meghosszabbították a nem pécsi tulajdonban lévő Csontváry-festmények pécsi letétbe helyezését, ami azt jelenti, hogy 2024-ig bizonyosan Pécsen tekinthetők meg a világhírű alkotások.

Horváth L. Balázs - Fotó: MTI