Megnéztük, mi vár majd a látogatókra az új pécsi állatkertben: garantáltan nagy szám lesz

2016. január 27. szerda 11:03

Megnéztük, mi vár majd a látogatókra az új pécsi állatkertben: garantáltan nagy szám lesz

Az állatkert megnyitásának pontos időpontja ugyan még kérdéses, ám abban bíznak, hogy a tavaszi szezon kezdetére végeznek a munkálatokkal. Azonban már a bejáratnál is látszik, hogy nagy dobásra készülnek: ez tényleg valami egészen új, valami egészen más lesz. 

Az állatkert igazgatója, Szatyor Miklós vezetésével győződhettünk meg a napokban arról, hogy már javában tart a próbaüzem , így jó esély van arra, hogy a nagyközönség is minél előbb megcsodálhassa a szinte minden elemében megújult létesítményt.

A végéhez közeledő beruházás részeként az állatkert egy új fogadóközponttal bővült, ami rendezvény- és információs térként is szolgál, valamint ugyanott kapott helyet a büfé és a mosdókon kívül a pénztár is. A tágas tér többek között azt a cél is szolgálja, hogy ezen túl nem kell majd hidegben, esőben, szélben kinn várakozniuk a látogatóknak. Sőt, még a jegyvásárlás előtt alkalmunk lesz betekinteni a majmok belső szálláshelyére is.

Az épület földszintjén található az akvárium, egészen egyedi környezetben: „balladai homályban", azt az érzést keltve, mintha magunk is víz alatt lennénk. A százezer literes akváriumban a sokszínű édesvízi és tengeri állatvilág jó néhány egyedét láthatjuk majd, a legnagyobb attrakció azonban kétségkívül a cápák lesznek - az ő érkezésükre még egy kicsit várni kell -, azonban, amint azt Szatyor Miklós elmondta, a gondozásukhoz értő szakemberek már megvannak, sőt, a búvárvizsgát is letették.

A főépület emeletére költözik a Munkácsy utcából a terrárium is, ahol rendezvény- és oktatóterem is található, utóbbi a nyári táborok egyik fő színhelye lehet.

Kilépve az épületből szintén egy újdonságot láthatunk: ott alakították ki a fókamedencét. Köré lelátót építettek, arra készülve, hogy naponta többször is bemutatókat tekinthetnek meg majd a nézők. Az egyik fóka már megérkezett, a kedves állat, Kora, - amint azt magunk is láthattuk -, többek között puszit adni és integetni már tud, de további trükköket is el fog még sajátítani a premierre.

Borítékolható, hogy nemcsak a gyerekek kedvence lesz.

A felújításnak köszönhetően mindazonáltal csaknem az összes helyszín megújul, és a meglévő állatok mellé új fajok egyedei (barnamedve, puma, leopárd, tigris, fóka, hüllők és madarak) is érkeznek.

Bárhol Európában

Évek óta téma Pécsett az állatkert sorsa, egyszer költözés, egyszer a maradás mellett szóltak a hírek. A Dél-Dunántúl egyetlen állatkertjét még 1961-ben, társadalmi munkában építették. Az akkori 3,5 hektár területen közel 200 faj ezer egyedét csodálhatták meg a látogatók.
Az új beruházás azonban nemcsak az állatok bemutatásához teremt majd 21. századi feltételeket, hanem az ismeretterjesztéshez, az oktató-nevelő, tudományos munkához, valamint a rekreációhoz is, emellett biztosítható lesz a környezetbarát működése úgy, hogy fél hektárral nagyobb területen várja majd az érdeklődőket. Az 1, 8 milliárd forintba kerülő átépítés után egy modern, Európában bárhol a helyét megálló ökoturisztikai központ várja majd a látogatókat.

Az elmúlt évek során felújított kifutókon kívül szinte az összes régit átalakították, új Afrika-kifutó, állatház épült a nagymacskák és vízilovak részére, így egészen különleges módon tekinthetünk be az oroszlánok, a tigrisek és a vízilovak életébe, úgy, mintha magunk is a territóriumukban állnánk.

Nagy hangsúlyt fektetnek majd a környezeti nevelésre is, ezért külön területen mutatják be a Mecsek és környékének állat- és növényvilágát. Az állatsimogató mellett játszótér várja majd a gyerekeket, és büfé a megfáradó családapákat, valamint több helyen is használhatjuk majd a korszerű, modern mosdókat.

A fejlesztés részeként tágas parkolót is kialakítanak a vadaspark szomszédságában, valamint a helyszín közelében kerékpározásra alkalmas erdei bringautat építenek.

Összességében minden jel arra utal, hogy érdemes lesz felkeresni a várhatóan most már tényleg hamarosan kinyitó pécsi állatkertet: minden régi beidegződést (jelesül, hogy ott nincs jó soruk, ezért inkább csak szánni valóak az állatok) nyugodtan elfelejthetünk.

És a végére még egy jó tanács: aki felkeresi az új parkot, úgy készüljön, hogy akár egy egész napot is minden további nélkül el fog tölteni ott anélkül, hogy egyszer is az órájára pillantana.

Képünkön: az egyik új lakó Kora, a másfél éves borjúfóka

Erdélyi Bianka - Fotó: Kálmándy Ferenc