Megkínoztak egy kutyát egy gyermekotthon lakói

2017. január 29. vasárnap 14:30

Megkínoztak egy kutyát egy gyermekotthon lakói

A Szigetvári Járásbíróságon kedden folytatódik annak a négy fiatalnak a tárgyalása, akik módszeresen kínoztak egy kutyát.  

A vád szerint 2013 nyarán valamennyi vádlott a szigetvári speciális gyermekotthon lakója volt. Ebben az időszakban az I. r. vádlott egy alacsony termetű, fekete színű keverék kan kutyát hozott az otthonba, melyet az otthon vezetőjének engedélyével fogadtak be. A nevelők gondoskodtak a kutya megfelelő ellátásáról, a nevelt gyerekek közül egy kislány is foglalkozott a kutyával. Rendszeresen sétáltatta, és amikor az állat beteg volt, állatorvoshoz vitte.

A kutya otthonba kerülését követően 2014. április 17. napjáig tartó időszakban a négy fiatalkorú vádlott napi rendszerességgel hergelte, kavicsokkal dobálta, szerszámnyéllel ütötte, egy üvegszilánkokkal teli árokba kergette, télen hideg vízzel telt árokba kergette és egyéb módon bántalmazta az állatot.

Az állatnak a történtek következtében hol a szeme gyulladt be, hol a lábát sértették fel a szilánkok, hol azzal, hogy a szájába adott botot megfogva, az állatot a levegőbe emelve pörgették, a száját, fogait sértették meg.

2014. április 17-én az I. r. és a IV. r. vádlottak az otthon letört fakerítésének egy darabjával hergelték a kutyát a kennel rácsán keresztül, majd mikor a rácson keresztül a kutya ráharapott, felemelték és visszadobták az állatot, majd ugyan ezen a napon a II. r. vádlott bement a kennelbe és annak 160 cm kerítésén keresztül kidobta a kutyát és ez után 5-6 alkalommal fejen ütötte ököllel, majd fojtogatni kezdte. Csak akkor hagyta abba, amikor az állattal foglalkozó kislány és a nevelők is rászóltak. Ezt követően - miután a nyomozó hatóság is tudomást szerzett a történtekről - a kutyát elzárták, azonban a vádlottak részéről tovább folytatódott a kínzása, szerszámnyéllel bökdösték, kaviccsal dobálták és vízzel locsolták.

2014. május 28-án a IV.r. vádlott az otthon udvarában egy 40 cm hosszú tömör vasrúddal kétszer vert a kutya hátára. Ezt észlelve a nevelők, állatorvosi segítséggel a kutyát menhelyre szállították még aznap. Az igazságügyi szakértői vélemény szerint a vádlottak cselekménye alkalmas volt arra, hogy a kutya egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, ezen kívül különös szenvedést okozott az állatnak.

A bíróság az ügyben folytatja a tárgyalást.

Forrás: Pécsi Törvényszék