Megkezdődött a nagyhét: a Tettyén és Máriagyűdön is élő passiót mutatnak be vasárnap

2017. április 09. vasárnap 08:00

Megkezdődött a nagyhét: a Tettyén és Máriagyűdön is élő passiót mutatnak be vasárnap

Virágvasárnappal megkezdődött ma a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. A keresztények ezen az ünnepen emlékeznek Jézus bevonulására Jeruzsálembe. A Pécsi Egyházmegye szertartásai és eseményei vasárnap Udvardy György szentmiséjével kezdődik a Székesegyházban.  

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ünnep alkalmából az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét délelőtt fél 11-kor - tudatta Tóth János Csaba, a főegyházmegye sajtóreferense.

A virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik, ahol a hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek hódoltak Krisztus előtt.
A virágvasárnapi szertartás része a hívek által hozott barkaágak megáldása.

Ez a vasárnap "az Úr szenvedésének vasárnapja" néven ismert a liturgiában, és a szertartás során elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, "megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el".

A Pécsi Egyházmegye szertartásai és eseményei:

Virágvasárnap (április 9.):
9.30-kor Pécsett, a Székesegyházban virágvasárnapi ünnepi szentmisét mutat be Udvardy György megyéspüspök.
15.00-kor két helyszínen is élő passiót mutatnak be. Máriagyűdön, a kegytemplomban és Pécsen, a Tettyén, a Katifi szervezésében.
18.00-kor Bátaszéken szintén élő passiót adnak elő.

Nagyszerda (április 12.):
18.00 órakor az elhunyt püspökökért tart szentmisét Udvardy György megyéspüspök a Pécsi Székesegyház altemplomában. Hagyományosan minden esztendőben április 12-én, Cserháti József egykori megyéspüspök halálának emléknapján, az egyházmegye elhunyt főpásztoraiért imádkoznak, és hálát adnak az általuk kapott kegyelmi ajándékokért.
20.00 órakor sötétzsolozsma a Pécsi Székesegyházban.
A pécsi székesegyházban a zsoltárok éneklésével a Pécsi Székesegyház Palestrina Kórus szolgál.

Nagycsütörtök (április 13.):
10.00 órakor a Pécsi Székesegyházban papi fogadalomújítás és olajszentelési szentmise.
18.00 órakor nagycsütörtöki szertartás, majd szentmise az utolsó vacsora emlékére, amelyet Udvardy György megyéspüspök celebrál.
18.00 órakor kezdődik a Pálos templomban is a szertartás, ahol a reggeli szentmise elmarad. A nagyheti Szent Három Napban lelkigyakorlat lesz a Pálos templomban. Az elmélkedések a nagyheti szertartások alkalmával, illetve nagypénteken és nagyszombaton zsolozsmával egybekötve délelőtt 10.00 órakor lesznek. A lelkigyakorlatos elmélkedéseket Puskás Antal pálos atya tartja.
21.00 órakor fáklyás zarándoklat a Havi-hegyre (indulás a Pécsi Székesegyház elől).

Nagypéntek (április 14.):

8.30 órakor sötétzsolozsma a Pécsi Székesegyház Szt. Mór kápolnájában.

15.00 órakor városi keresztút a Kálvária-dombon.
18.00 órakor Urunk szenvedésének ünneplése a Pécsi Székesegyházban.
18.00 órakor kezdődik a Pálos templomban is a szertartás. A reggeli szentmise elmarad.

Nagyszombat (április 15.):
8.30 órakor sötétzsolozsma a Pécsi Székesegyház Szt. Mór kápolnájában.
20.00 órakor húsvéti Vigília a Pécsi Székesegyházban.
20.00 órakor kezdődik a Pálos templomban is a szertartás. A nagyheti szertartások miatt itt a reggeli szentmise elmarad.

Húsvétvasárnap (április 16.):
9.30 órakor ünnepi szentmise a Pécsi Székesegyházban.

Húsvéthétfő (április 17.):
A Pálos templomban a szentmisék reggel 8.00 és este 18.00 órakor kezdődnek.
A Lyceum templomban húsvéthétfőn a szentmise vasárnapi rend szerint 10.45 órakor kezdődik. A húsvéthétfői szentmisét a Lyceum templom urnatemetőjében eltemetettek lelki üdvéért ajánlják fel.

Forrás: Pécsi Egyházmegye