Megkedveltek a kígyók egy baranyai "elektromos" élőhelyet

2015. július 02. csütörtök 15:44

Megkedveltek a kígyók egy baranyai

Bank László, a Magyar Madártani Egyesület (MME) baranyai vezetője nem mindennapi történetet osztott meg legutóbbi hírlevelében. Ezúttal nem tollas állatok, hanem hüllők a főszereplők. Íme:

"A Siklós és Nagyharsány között haladó közlekedési út mellett, a kisharsányi elágazásnál egy transzformátor-állomás található. Az itt dolgozók hívták fel a figyelmünket arra, hogy a területen meglehetősen sok kígyó fordul elő, melyek időnként üzemzavart okoznak.

A helyszín tanulmányozásakor valóban sok levedlett kígyóbőrt találtunk, és lépten-nyomon erdei siklókba botlottunk. A telepen található épület alá viszonylag széles kábelcsatornák futnak be, amelyeken keresztül a kígyók könnyen tudnak közlekedni.

Itt télen is 20 fok körüli a hőmérséklet, ezért valószínűsíthető, hogy a helyet a siklók telelésre is használják. Érdekes, hogy az épületben található kapcsolószekrényekben a kisfeszültség nincs számottevő hatással rájuk, minden különösebb következmény nélkül tekeregnek a feszültség alatt lévő kapcsolókon.

A telepen sok rágcsálóirtó berendezést helyeztek el, de ennek ellenére szép számmal akad pocok az épületben és az udvaron egyaránt. A siklóknak tehát bőven van táplálékuk. Valószínűleg ez is közre játszik itteni gyakoriságukban.

A szántókkal körülvett „elektromos" élőhelyük közelében egyébként nincsenek nagyobb erdőségek. A siklók távolabbi területekkel való kapcsolatát legfeljebb a közutak melletti árokpartok gyepsávjaiban történő közlekedésük biztosíthatja."

Forrás: MME - Fotó: Bank László