Megjelent a Mecseki Láthatatlanok históriáját feldolgozó képregény

2016. október 21. péntek 09:53

Megjelent a Mecseki Láthatatlanok históriáját feldolgozó képregény

Hiánypótló munka született, amikor a fiatalok megszólítására alkalmas formátumban, képregényben dolgozták fel az 1956-os forradalom pécsi eseményeinek legfontosabb történetét, a Mecseki Láthatatlanok históriáját Pécsett.

Az '56-os forradalom és szabadságharc közelgő hatvanadik évfordulója alkalmából az egyedülálló mű megalkotására Sarlós Endre képregényrajzoló és Pozsgai Zsolt író vállalkozott Páva Zsolt kezdeményezésére. A pécsi szabadsághősökről, a mecseki láthatatlanokról szóló fordulatos történet október végétől elérhető a pécsi iskolások számára.

Mint azt Páva Zsolt polgármester a képregények csütörtöki átadásán elmondta, Pécs számos különleges programmal emlékezik meg az 1956-os forradalomról, s annak pécsi vonatkozásairól, amelyek közül országos szinten is kiemelkedik e képregény létrehozása.

- A hivatalos ünnepségeken elsősorban a mindenki által ismert hősökre emlékezünk, de nem szabad elfeledkezni a kevésbé ismert, néha ismeretlen forradalmárokról és szabadságharcosokról sem. Pécsett pedig temérdek ilyen ember harcolt a Mecseki Láthatatlanok kötelékében. Az ő páratlan ellenállásukra emlékezünk e módon - mondta a városvezető.

Emlékeztetett arra, hogy az országban városunkban harcoltak legkitartóbb módon az ellenállók az elnyomó szovjetek ellen, hiszen még napokkal a forradalom vérbe fojtása után is elkeseredett harcot vívtak a diákokból, hallgatókból, civilekből álló partizánok a Mecsekben. E hősök mindennapjaiba enged bepillantást a tizenévesek számára is emészthető formában a vaskos, mind történethűség, mind kivitelezés szempontjából magas minőséget képviselő képregény.

A rajzok Sarlós Endre nevéhez fűződnek, aki a magyar történelemben meghatározó jelentőségű csatákról már korábban is készített munkákat, míg a szövegeket Pozsgai Zsolt író, dramaturg állította össze a valóság alapján regényes, fordulatos, színes köntösben.

A 15 ezer példányban megjelenő képregény a felsős általános iskolásokhoz és középiskolásokhoz jutnak el, akik akár történelemórákon, akár szakkörök vagy odahaza szabadidejükben ismerkedhetnek meg közelebbről a pécsi forradalmi események főszereplőivel.

Forrás: Pécs Polgármesteri Hivatala