Megfestette a kitelepítés borzalmait a mohácsi művész

2017. február 05. vasárnap 13:02

Megfestette a kitelepítés borzalmait a mohácsi művész

Bauhoffer József mohácsi pedagógus, képzőművész, a Park utcai iskola egykori igazgatója tizennégy festményből álló albumát jelentette meg a Mohácsi Német Önkormányzat. A kiadvány a mohácsi németek II. világháború utáni elhurcolásáról, gyötrelmeiről szól, melyeket a szerző saját maga is átélt.

Mint az a Mohácsi Újság.hu hírportálon olvasható, Bauhoffer József felkutatta családjának tíz generációját egészen 1768-ig, amikor is Josephus Pauhoffer, az első nemzedék tagja a Bodeni-tó mellől feleségével útnak indult Magyarországra, s letelepedett Majson.

A kitelepítés borzalmát, s a hazaszökést átélt szerző évtizedek múltán is kristálytisztán emlékezik a gyötrelmekre.

1947 augusztusában az akkor kilenc éves Bauhoffer József ajtócsapkodásra, jajveszékelésre ébredt, édesanyja szólt: „Fél óra múlva elvisznek minket". Édesapja az utolsó percig bízott benne, hogy őket nem telepítik ki. Harminc hold földterületet, mezőgazdasági eszközöket, két házat, terménnyel teli padlást és állatokat hagyott itt a család, s megfosztották állampolgárságuktól is őket. Egy hét marhavagonban való utazás után elfogytak élelmiszer-tartalékaik is, csak penészes kenyér- és krumplihéjak maradtak.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.


Képünkön:
 Bauhoffer József és lánya, Gabriella az album bemutatóján.

EQM