Megérkeztek a fix sebességmérők - az 57-esen, Kozármislenynél már lehet hozzájuk szerencsénk

2015. július 09. csütörtök 11:13

Megérkeztek a fix sebességmérők - az 57-esen, Kozármislenynél már lehet hozzájuk szerencsénk

A megyében elsőként az 57-es főúton, Kozármislenynél működnek fix traffipaxok, a berendezéseket már fel is szerelték. A rendőrség megerősítette, a nemcsak a sebességet mérni képes gépeket hamarosan újabbak követik. A Pécsi Újság.hu értesülése szerint a megyében összesen hatot működtetnek majd.

A Pécs és Mohács között vezető 57-es főúton találkozhatnak először a baranyai autósok fix telepítésű sebességmérőkkel (hivatalos nevükön: komplex közlekedési ellenőrzési pontokkal). A berendezéseket, amelyekkel nemcsak a járművel sebességét tudják mérni, hanem az egyéb szabályszegéseket is dokumentálják, már fel is szerelték.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Pécsi Újság.hu érdeklődésére azt közölte, a berendezések telepítése ütemezetten zajlik, jelenleg országszerte kilenc helyszínen már a tesztüzemnél tartanak.

Ezt figyelhetik még

Az új berendezésekkel a már említettek mellett ellenőrzik majd a fényjelző készülékek jelzésire és a vasúti átjárón történő áthaladásra vonatkozó előírások megtartását, az autóbusz-sávok és a leállósávok igénybevételét, valamint a biztonsági öv használatát is. Képesek lesznek észlelni a behajtási tilalom megszegését, a záróvonal átlépését és azt is, ha a közlekedők a kötelező haladási irányra vonatkozó előírásokat szegik meg.

Amennyiben ezek eredményesek lesznek, élesítik őket, vagyis azt követően már büntetésekre is számíthatnak a szabálytalankodó autósok. Azt viszont egyelőre nem közölték, erre mikortól kerülhet sor, sem azt, hogy a megyében hol találkozhatunk majd ezekkel. (Hírportálunk értesülései szerint a kozármislenyi elágazón kívül a 6-os főúton Mecseknádasdnál és Botykapeterdnél, a 67-es főúton Szulimánnál, valamint Komló-Pécs között, a Mecsek-pihenőnél állítják fel a berendezéseket.)

Ezt megelőzően, tavasszal a hasonló tudású, ám változtatható helyzetű komplex ellenőrzési pontból hat darab került Baranyába, azokból információnk szerint kettőt Pécsett használnak, a városi kapitányságokon egyet-egyet.

A gépek funkciói közül a sebességmérést, a rendszámfelismerést, a forgalomszámlálást már élesben használják, a továbbiakat - a rendőrség közlése szerint - csak a folyamatban lévő fejlesztési, majd az azt követő alapos tesztelési időszak után fogják alkalmazni.

Képünkön: az 57-es főúton, Kozármislenynél már működnek a kamerák. 

M. B. - Fotó: Dittrich Éva