Megérkezett az új pécsi állatkert első hírnöke, a pápuavaránusz

2014. október 21. kedd 17:15

Megérkezett az új pécsi állatkert első hírnöke, a pápuavaránusz

Míg az építőmunkások a Mecsekben az új állatkert épületein dolgoznak, a Pécsi Állatkert szakemberei a szép új létesítmény kifutóinak, akváriumainak és terráriumainak benépesítésén fáradoznak. Ennek a munkának az első kézzel fogható eredménye egy két éves pápuavaránusz hím, amely a hétvégi Terráriumban tartott Halloween-rendezvényen lesz először megtekinthető a Munkácsy utcában.

Magyarországon egyedül a Pécsi Állatkertben látható Új-Guinea legnagyobb hüllője, az akár 2,5 méteresre megnövő Varanus salvadorii, de Európában is csak 12 intézmény büszkélkedhet ezzel a fajjal. A Pécsett kiállított, még növésben lévő egyed, az Akvárium-Terrárium pincerendszerében az Anakonda melletti terráriumban kapott helyet, ahol már meg is találta kedvenc pihenőhelyét egy nagy, mohás farönkön.

Az agresszív, kiszámíthatatlan faj főként kis állatokkal, madarakkal és tojásaikkal táplálkozik. Párhatóan a pápuavaránusz mellett lesznek még más új jövevények is, melyek a megújuló Állatkert újranyitása előtt, a Munkácsy utcai Akvárium-Terráriumban is megtekinthetőek.