Megérkezett a nagy maci: a Dunántúlon csak Pécsett láhatunk barnamedvét

2016. október 20. csütörtök 11:28

Megérkezett a nagy maci: a Dunántúlon csak Pécsett láhatunk barnamedvét

Bár a megnyitása óta eltelt alig öt hónap alatt a korábbi létesítmény éves látogatottsági mutatóit is messze túlszárnyalta az új Pécsi Állatkert, a mostantól megtekinthető barnamedve további lökést ad népszerűségének - jelentette be Pécs alpolgármestere csütörtökön.

Dr. Őri László részvételével a közelmúltban teljesen újjáépített és májusban megnyitott új Pécsi Állatkertben csütörtökön mutatták be azt a barnamedvét, amely mostantól a létesítmény lakója lesz. A Bulgáriából érkező hatéves hím, 140 kilós, felegyenesedve 2 méter magas példány az egyetlen barnamedve az egész Dunántúlon. Pécshez legközelebb Szegeden és az ország északi, északkeleti parkjaiban tekinthető meg ilyen faj.

Az alpolgármester a részletekkel kapcsolatban elmondta, hogy az új barnamedve komoly hatással lehet az állatkert forgalmára, s az egyedek nagy részéhez képest jelentősebb vonzereje. Ennek oka, hogy a medve meseszerű állat: megjelenik a gyermekeink képeskönyveiben, a mesékben, barátságos megjelenése a kicsiket elbűvöli, másik részről pedig a látogatók szeretik a hatalmas ragadozókat.

- A szófiai állatkertből érkező példány csereszerződés keretében került Pécsre, így vásárlására nem kellett költenie a Zoo-nak. A Pécsi Állatkert három sarkantyús teknőst, két farksodrót, egy közönséges selyemmajmot és egy ormányos medvét adott az állatért. Anyagi terhet csak a szállítási költségek felének kifizetése jelentett - mondta.

Siptár Dávid, a Zoo szolgáltatási vezetője arról szólt, hogy mivel hazánkban fokozottan védett állat-fajról van szó, így hosszadalmas volt beszerzése az engedélyeztetési eljárás miatt, amely mintegy hosszú hónapokat vett igénybe.

Hozzátette: bár a medve kapott nevet Bulgáriában a Zoo örömmel fogadja az átkeresztelési ötleteket és pályázatot fog kiírni, illetve ötletládában a kifutónál is várják majd a javaslatokat a látogatóktól.

Siptár Dávid kiemelte: a biztonság tekintetében az állatkert túl is teljesítette a feltételeket. A jogszabályok barnamedve tartása esetén 2,5 méter kerítésmagasságot írnak elő, amely fölött legalább 1 méter 45-90 fokos befelé hajló magasítás található. A kerítés fémháló, fémrács esetében a pálcavas-tagság előírása 3,2 mm. Ezzel szemben a Pécsi Állatkert barnamedve kifutóját 4,5 méter magas 5 mm pálcavastagságú kerítés határolja a tetején 1 méter 45 fokos magasítással. A jogszabály nem tér ki kötelező elemként a villanypásztor alkalmazására, Pécsett azonban felszereltek egy kétkörös szünetmentes táppal ellátott villanypásztor rendszert is.

Az alpolgármester zárásként elmondta még: szeretnék, hogy az állatkert a jövőben is időről-időre új attrakciókkal jelentkezzen, ezért más, új állatok beszerzése is folyamatos.

Rövidtávú terveikben a meglévő állomány példányszámainak bővítése a cél. Például kakast hoznának a nandu tojókhoz, bővítenék a Benett-kenguru állományt nőstények behozatalával, a vízidisznók mellé egy hímet szereznének és a tengeri akvárium példányszámait szeretnék bővíteni.

Hosszú távú terveik között pedig új bemutatóhelyek kialakítását tervezik, egyaránt bővítve az akvárium részleget, valamint a klasszikus állatkert bemutatóit a terület adottságainak megfelelően, izgalmas látogatóbarát fajokkal.

Forrás: Pécsi Önkormányzat