Megéri az ellenőrzés: nő a turizmusból származó adóbevétele Pécsnek

2014. április 22. kedd 14:51

Megéri az ellenőrzés: nő a turizmusból származó adóbevétele Pécsnek

Többek közt a korábbinál gyakoribb ellenőrzéseknek köszönhetően folyamatosan növekszik az idegenforgalmi adóból befolyt pénz. Dr. Nagy Zoltán, a városi adóiroda vezetője munkatársunknak azt mondta, tavaly már meghaladta a 65 millió forintot a bevétel, míg például 2011-ben ez az összeg 53 millió forint körül alakult. A NAV szerint viszont nem javult az adózási morál.

Kétszáztizenháromezer vendégéjszakát töltöttek el tavaly a Pécsre látogató turisták, ami azt jelenti, hogy 2013. az utóbbi évek egyik legjobb eredményét hozta az idegenforgalom tekintetében. A növekvő vendégszám a városi adóbevételekben is megmutatkozik.

- Az elmúlt évben valamivel több, mint 65 millió forint idegenforgalmi adót fizettek be a pécsi szállásadók - kezdte dr. Nagy Zoltán, a pécsi önkormányzat adóügyi osztályvezetője. A szakember összehasonlításképp elmondta: 2011-ben nagyjából 53 millió, 2012-ben pedig 63 millió forint folyt be ezen a címen a város kasszájába.

A 2012-ben tapasztalt ugrásszerű emelkedésben erősen közrejátszott, hogy az adó mértéke abban az időszakban emelkedett 400 forintra, a korábbi 350 forint/fő mértékről.

Persze, a magasabb díj önmagában még nem jelentene nagyobb bevételt is, így a város az utóbbi években a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt fektet az ellenőrzésekre.

- Elsősorban adatgyűjtésre irányuló helyszíni ellenőrzéséket végzünk a szállásadóknál, melynek során az adóhatóság az adózó nyilvántartásában, bevallásában szereplő adatok, valóságtartalmát, hitelességét vizsgálja. A visszaélések kiszűrése végett külön figyelmet fordítottunk a mentességek nyilvántartásának vezetésére - fogalmazott dr. Nagy Zoltán.

Mint megtudtuk, az ellenőrzések során „több esetben" szabtak ki bírságot, ezek összege magánszemély esetén 200 ezer, más adózó esetén 500 ezer forintig terjedhet.

Összességében azonban - tette hozzá az adóiroda vezetője -, a pécsi szállásadók egyre nagyobb része teljesíti az előírásoknak megfelelően az adózási kötelezettséget.

Másként látják a helyzetet az adóhivatalnál.

Barlai Krisztina, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Dél-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság kommunikációs főreferense érdeklődésünkre azt mondta, a hatóság folyamatosan ellenőriz, a nyári időszakban pedig kiemelt figyelmet fordítanak a szállásadók tevékenységére.

- A beérkező közérdekű bejelentéseket is vizsgálja a hivatal, akár fizetővendéglátásról van szó, akár nagyobb szállodáról. A vizsgálatok kiterjednek a számlaadási kötelezettség teljesítésére, valamint a bizonylati fegyelem betartására is - fogalmazott.

A legjellemzőbb mulasztás a nyugta és számlakibocsátási kötelezettség teljesítésének elmaradása. Barlai Krisztina elárulta, "a tapasztalatok szerint a szállásadók harmada nem tesz eleget a nyugtaadási kötelezettségének", a szállásadók körében "az adózási morál nem mutat javuló tendenciát".

Képünk illusztráció.

Palotás P.