"Megakadályozni egy esetleges újabb ingatlanspekulációt"

2008. április 15. kedd 09:52

Majdik Miklós ellenzéki önkormányzati képviselő közleménye:

"Az önkormányzat úgy döntött, hogy az eddigi ingatlanértékesítési gyakorlattól eltérően a város különböző területein elhelyezkedő ingatlanokat együttesen - egy csomagban - próbálja pénzé tenni. A csomagban a Magasház, a FEMA melletti zöldterület, a volt Bajcsy laktanyában lévő terület, a Lánc utcai rendelőintézettől délre elhelyezkedő, jelenleg füves terület, a Munkácsy Mihály utcai rendelőintézet a hozzátartozó Kisfaludy utcai ingatlanokkal szerepelnek, valamint a Melinda utcai garázssor előtt elhelyezkedő úgynevezett Kiserdő.

Frakciónk támogatta az ingatlanok csomagban történő tervezett eladását, pontosabban az erre irányuló pályázat kiírását, de számos módosító javaslatot nyújtottunk be a városvezetéshez, melyeket azonban nem fogadtak el. Javaslataink célja az volt, hogy megakadályozzunk egy esetleges újabb ingatlanspekulációt. Szerettünk volna garanciális elemeket is beépíteni a pályázatba, hogy az érintett területeket hasznosan, az önkormányzat és a pécsiek számára is előnyösen kezelje egy majdani új tulajdonos.

Javasoltuk, hogy a pályázatba kerüljön be egy időkorlát (pl. 2010), amely határidőig valamilyen fejlesztést meg kell valósítani az adott területeken - ám ezt is leszavazta a szocialista-szabaddemokrata többség. Javasoltuk, hogy legyen kizáró ok, ha a pályázó nem csatol ingatlanfejlesztési programot a területre vonatkozóan, ám ezt is leszavazták.

Az eladni kívánt csomagban számos olyan terület van, amelyet jelenleg fű, vagy fa borít. A Melinda utcai kiserdő például Kertváros kivételes, egybefüggő erdőterülete. Véleményem szerint nem állhat annyira rosszul az önkormányzat, hogy a területet úgy értékesítse, hogy a hasznosítás során az erdőt kivágják. A koszos, zajos, forgalmas területnek tiszta levegőt és védelmet jelent ez a zöld terület. Arra kértem Meixner András alpolgármestert, akinek választókerületével szintén határos ez a terület, hogy az ott lakók érdekében ő is támogassa javaslatomat, miszerint ez az ingatlan kerüljön ki az értékesítési listából. Sajnos nem került ki, a szocialisták leszavazták ezt a javaslatot is.

Úgy vélem, alapvető érdekünk lenne, hogy minél több zöldterületet óvjunk meg Pécsett, Európa Kulturális Fővárosában ugyanis alig-alig akad ilyen terület. Nem csak egészségügyi szempontból fontos a fák, növények védelme, hanem esztétikai szempontból is. A fákkal benőtt, zöldterületek jelentik a város tüdejét, tisztítanak és óvnak bennünket a szmogtól és a rossz levegőtől. Védjük meg azt a kevés zöldet, ami még megmaradt városunkban.


Majdik Miklós
önkormányzati képviselő
Fidesz-MPSZ"