Még nincs lakása? Némi beugró kifizetése után önkormányzati ingatlant bérelhet

2015. november 24. kedd 08:03

Még nincs lakása? Némi beugró kifizetése után önkormányzati ingatlant bérelhet

Pályázatot hirdetett a város: néhány százezer forintos felújítás fejében bérleti joghoz juthatnak a pécsiek. Sztojkovics Éva bizottsági elnök lapunknak elmondta: az ingatlanok Kertvárosban, Uránvárosban és Meszesen találhatók.

Pécsett jelenleg nagyjából kétezer-ötszázan várnak arra, hogy önkormányzati bérlakásba költözhessenek. A város most egy új lehetőséggel igyekszik segítséget nyújtani, a december elsején induló, úgynevezett „lakhatóvá tételi pályázat" során húsz-huszonöt ingatlan találhat bérlőre.

Mint azt Sztojkovics Évától, a Népjóléti és Sport Bizottság elnökétől megtudtuk, a programba alacsonyabb ráfordítást igénylő, jelenleg üresen álló lakásokat kínálnak. Ha a pályázó vállalja, hogy az amúgy összkomfortos, lakhatásra alkalmas ingatlanokat néhány százezer forintért felújítja, először egy, majd három évre kibérelheti azt. Itt fontos megjegyezni, hogy az önkormányzat ellenőrzi, hogy a bérlő valóban elvégezte-e a beígért munkát, illetve nincs-e elmaradása a közüzemi számlákkal. Ha ezek közül valamelyik nem teljesül, ugrik a szerződés.

Hogy pontosan mennyit kell egy-egy lakásra költeni, természetesen az adott ingatlan állapotától függ. Ugyanakkor azok jó állapotának köszönhetően ez az összeg bizonyosan nem haladja meg a már említett pár százezres tételt.

Itt várják a pályázatokat

Az igénylők a Városüzemeltetési Főosztály Lakásgazdálkodási Csoportjánál (Kossuth tér 3.) adhatják be pályázatukat. A dokumentumokat december 15-ig várják. A nyertesekről a Népjóléti és Sport Bizottság dönt, várhatóan januárban.

A város tervei szerint a pályázat elsősorban azoknak kínál lehetőséget, akik nagycsaládosak, illetve régebb óta várnak önkormányzati lakásra. Ennek megfelelően a gyermekesek, a már beadott, érvényes lakáspályázattal rendelkezők, valamint az önkormányzatnál vagy annak intézményében dolgozók részesülnek előnyben a kiválasztás során.

A mostani pályázat keretében nem nyújtanak bérleti díjkedvezményt, azaz a nyerteseknek a jövedelmi helyzettől és az ingatlan nagyságától függően körülbelül tíz- és negyvenezer forint között kell fizetniük havonta. Az új lakók azonban egy előzetes, minimális felújítás (például festés) után szinte azonnal beköltözhetnek.

A megpályáztatott, különböző méretű ingatlanok Kertvárosban, Uránvárosban és Meszesen találhatók.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: Kálmándy Ferenc