Még mindig nincs kinevezett igazgató a JPM élén - Nem jöttek meg a nyelvvizsgapapírok

2014. április 23. szerda 17:41

Még mindig nincs kinevezett igazgató a JPM élén - Nem jöttek meg a nyelvvizsgapapírok

Ismét eredménytelenné nyilvánították a Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatói posztjára kiírt pályázatot. A korábban egyszer már ugyanígy végződő korábbi eljárással együtt tehát immár két ízben nem sikerült új vezetőt találni a fővárosi Ludwig Múzeum élére távozó Fabényi Júlia helyére. A mostani döntés okáról Hoppál Pétert, az Oktatási és Kulturális Bizottság elnökét kérdeztük.

Hónapok óta megbízott igazgatóként irányítja a nemrég önkormányzati fenntartásba került JPM-et Walterné Müller Judit. A korábbi tervek szerint az intézményt csak átmenetileg vezető szakember azonban immár több mint fél éve ül az igazgatói székben, miután a posztra eddig kiírt két pályázat is eredménytelenül zárult.

Hoppál Péter, az oktatási és kulturális bizottság elnöke érdeklődésünkre elárulta, hogy miért döntött úgy a testület, hogy eredménytelenné nyilvánítja a legújabb, második kiírást.

- Zárt bizottsági ülésen született a döntés. Mégpedig azért, mert nem érkeztek be a pályázó kvalifikációit igazoló iratok. Jelesül, az egyetlen jelentkező (Sáránszki Péter műgyűjtő - a szerk.) letette a szükséges nyelvvizsgát, ám azt ezt igazoló dokumentumok még nem érkeztek meg hozzánk - mondta a politikus.

Hoppál szerint mivel a feltételeknek így nem felelt meg a jelölt, érvénytelenítették a kiírást. Kérdésünkre elárulta, hogy "talán a következő hónapban sor kerülhet a legújabb pályázat közzétételére", s ha nem akadnak problémák, akkor a nyár végére talán sikerül kinevezni a múzeum új igazgatóját.

Ez szükséges is lenne, mert Hoppál szerint „senkinek sem jó ez a helyzet".

Az intézmény jelenlegi, megbízott vezetőjével ugyanakkor maximálisan elégedett a városvezetés. Walterné Müller Judit - noha átmenetileg került az igazgatói székbe - irányítása alatt is jól működik a múzeum.

- Folyamatosan emelkedik a látogatottság, emellett jelentős pályázati bevételekhez jut a múzeum. Közös érdekünk, hogy minél hatékonyabban működjön az intézmény, s ez is a mostani vezetésnek is köszönhetően meg is valósul.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a mostani egyetlen jelentkezőn kívül hányan kívánnak majd pályázni a posztra, mindenesetre meggondolandó, hogy miért nem sikerült közel egy év alatt sem kinevezni egy rátermett szakembert az országos szinten is kiemelt jelentőségű múzeum élére.

Illusztrációnk a Csontváry Múzeumban készült.

H. L. B. - Fotó: Dittrich Éva