Még az sem biztos, hogy lebontják a FEMA-t - akár helyre is állíthatják

2014. szeptember 11. csütörtök 13:29

Még az sem biztos, hogy lebontják a FEMA-t - akár helyre is állíthatják

Néhány héttel ezelőtt az egykor szebb napokat látott FEMA épületének veszélyessé vált részeit a kormányhivatal felhívására elbontatta a német többségi tulajdonos, azonban azt továbbra sem tudni, mi lesz a végső sorsa az építménynek. Ha három hónapon belül nem történik semmi, a kormányhivatal újra közbeavatkozhat.  

Tovább tart a huzavona a Pécs határában éktelenkedő egykor nagyhírű, népszerű bevásárló-központnak helyet adott FEMA épülete körül. A legutóbb tavaly nyáron leégett, üres építményt néhány hete a német többségi tulajdonos elkezdte bontani, a munka azonban pár nap után leállt. Azóta újra teljes a csend az évek óta hajléktalanok tanyájának számító épület körül.

Augusztus végén a részleges bontásra azért került sor, mert a tűzben megsérült maradványok, elsősorban a kupola veszélyessé vált. A romok eltakarítását a szakértői vélemény alapján a kormányhivatal rendelte el, amit el is végeztek.

A továbbiakat illetően azonban egyelőre semmi biztosat nem tudni. Korábban annyi derült ki, hogy a tulajdonosok vitáznak: a németek bontanának, az ingatlan mintegy tizede azonban magyar vállalkozóké, ők pedig visszaköltöznének az épület viszonylagos épségben maradt részeibe. Mindkét tulajdonosi kör képviselőjét kerestük, azonban egyiküket sem sikerült elérnünk.

A kormányhivatal részéről viszont válaszoltak a Pécsi Újság. hu kérdéseire. 

Elmondták, a még megmaradt épületmaradványok további bontásáról a tulajdonosi közösség saját belátása alapján dönthet. Bontási kérelem részükről a hatósághoz eddig nem érkezett, ha mégis befutna, akkor annak terveit részletesen felülvizsgálják.

Hozzátették azonban azt is, hogy a legutóbbi kötelezést tartalmazó döntésükben rendelkeztek arról is, hogy ha a társasház tulajdonosi közössége a FEMA még álló részeinek teljes bontását, vagy helyreállítását nem kezdi meg három hónapon belül, ismét felülvizsgáltatják azokat a szükséges kötelezettségek előírása tekintetében.

A hatóság több esetben tartott ellenőrzést eddig is a volt bevásárlóközpont területén, és olyan statikai állékonyságot veszélyeztető helyzetet nem tártak fel - a már ismerteken kívül, amelynek eredménye a részleges bontás elrendelése volt - ami azonnali intézkedést indokolt volna. Ugyanakkor a bontást végzők figyelmét felhívták az esetlegesen balesetveszélyt jelentő kritikus pontok felülvizsgálatára.

Az épület jelenlegi műszaki állapota a kormányhivatal szerint tehát biztonságosnak nevezhető.

Képünkön: ennyi maradt az épületből. 

P. P. - P. Zs - Fotó: Kálmándy Ferenc