Matyi Dezső az összeomlás szélére sodorta a szakmát, írja az Új Könyvpiac felelős szerkesztője

2014. április 18. péntek 12:03

Egy budapesti portálon intézett nyílt levelet L. Simon Lászlóhoz , a parlament kulturális bizottsága elnökéhez, azonnali cselekvést sürgetve az Új Könyvpiac felelős szerkesztője, aki szerint a krízis előidézője Matyi Dezső, az Alexandra vezetője.

Szabó Tibor Benjámin szerint a jelenlegi helyzetért nagyban felelős a könyvpiacon meghonosodott bizományosi értékesítés, vagyis, hogy a kiadók a könyv fogyásának ütemében, 60-180 napos ciklusokban elszámolva kapják meg a könyvek ellenértékének kiskereskedelmi árréssel (átlagosan 53%) csökkentett részét - írja a hvg.hu.

 

Ezt a „pofátlanul magas árrést" a hálózati kereskedők (melyek közül a legnagyobb az Alexandra 85-86 bolttal) „nyers izmozással kényszerítették ki", de a szisztémának ezentúl is van „egy ennél sokkal veszélyesebb hibája". „A növekedés piaci logikája (a bolthálózat fejlesztése - a szerk.) a tőkeerősebb kereskedővállalatokat már a kétezres évek legelejétől arra ösztönözte, hogy a sajáton túl a kiadók hónapokig náluk parkoló pénzeit is (azt a 47%-ot) fejlesztésekre, működésre, akármire használják" - írja Szabó, aki szerint gyakorlattá vált, hogy a könyvkereskedések gazdálkodásának szerves része a kiadói jutalék, amit elköltenek, beforgatnak, hogy majd az újabb bevételekből, visszafelé kifizessék.

Részlet a nyílt levélből

"És erre Matyi Dezső decemberben meg idén januárban körbehaknizta a sajtót azzal, hogy valójában Csányi Sándor miatt van minden baj, az övé is, a bankár bántja. Alig leplezetten próbált-próbál politikai támogatást is szerezni ehhez a felelősségáthárításhoz. De hiába minden. Mert ha az összes Csányi Sándort kiírjuk is a világból, és ezer Lázár János is fogadja kebelbarátjává Matyi Dezsőt, a matek attól még matek marad: egy tizenötmilliárd forint éves bevételű cég, amely több mint tízmilliárd hitelállományt húz maga után, nem lehet életképes, ha nincs jelentős növekedése. Márpedig ma, Magyarországon a könyves világban nincs hová növekedni húsz százalékokat egy nagyvállalat számára. A gravitáció erősebb."
A jelenlegi krízis előidézője Szabó szerint a pécsi könyvkereskedő, Matyi Dezső, az Alexandra vezetője, aki „merészen (vö.: felelőtlenül) extenzív gazdálkodást folytat(ott). Eleve, abból a logikából lett akkora, amekkora, hogy mindenkori bevételeinek aránytalanul nagy százalékát fordította különböző grandiózus fejlesztésekre, a saját pénzét is, a kiadók jutalékait is, sőt, rendszeresen nagy hiteleket szervezett mindig nagyobb tervei alá - miközben a bankokon kívül szinte mindenkinek folyamatosan késve fizetett".

Miután 2008 óta a könyvpiac kábé harmada eltűnt a semmiben, az euró ára felment az égbe, az Alexandra fokozatosan megrogyott, írja Szabó, aki szerint az Alexandra-csoportnak 2013-ban már legalább 20 százalék nettó árbevétel-növekedésre lett volna szüksége ahhoz, hogy a gazdálkodása stabil maradjon. A valóságban viszont ez a növekmény alig érte el a négy-öt százalékot.

„És bár Matyi Dezső decemberben meg idén januárban körbehaknizta a sajtót azzal, hogy valójában Csányi Sándor miatt van minden baj," „és Lázár János is fogadhatja kebelbarátjává", „a matek attól még matek marad: egy tizenötmilliárd forint éves bevételű cég, amely több mint tízmilliárd hitelállományt húz maga után, nem lehet életképes, ha nincs jelentős növekedése". Szabó úgy tudja, hogy az Alexandra kifizetéseit egy ideje vagyonkezelő intézi, és egy ideje már a vagyonkezelő se fizet, mégcsak késve sem a partnerek többségének. A boltok még nyitva vannak, a könyveket még eladják, de a bevételből már egyáltalán nem jut a kiadókhoz (rajtuk keresztül a nyomdákhoz, szerzőkhöz, újabb címek fejlesztésére, stb.).

A TELJES CIKKET ITT OLVASHATJA EL.

FRISSÍTVE:

A Pécsi Újság szerette volna megszólaltatni Matyi Dezsőt, ám az üzletembert nem sikerült elérni telefonon.