Második díjat nyert Zalában a Mecsek Táncegyüttes produkciója

2014. április 30. szerda 14:25

Az elmúlt hétvégén zajlott a XXVI. Zalai Kamaratánc Fesztivál Zalaegerszegen. Az öt évtizedes múltra visszatekintő néptáncos fórum idén is sikert hozott a pécsi résztvevőknek: Kovács Márton zeneszerző és Bognár József koreográfus „Kockázatok és mellékhatások" című kompozíciója a táncszínházi koreográfiák között második díjat nyert.

A pécsi alkotó s az előadók is régóta visszatérő vendégei a néptáncvilág egyik nagy becsben tartott, országos fesztiváljának. Bognár József a nyolcvanas évek sikerei után 2002-ben, a Mecsek Táncegyüttes vendégkoreográfusaként tért vissza a „ringbe", s azóta a mecsekes lányok és fiúk is fesztiválról fesztiválra emlékezetes szereplésekkel teszik le névjegyüket a Zalai Kamaratánc Fesztiválon.

Kockázatok és mellékhatások: a cím hallatán egy dologra gondolhatunk - téma az egészségügy, melynek jól ismert és napról napra megtapasztalható helyzete egyszerre nyer kritikát, s ironikus ábrázolást a díjnyertes darabban. A koreográfia mégsem reked meg a közhelyesnek számító fanyalgás szintjén. Túlmutatva mindezen, olyan abszurd humorral ábrázolja a váróban hiába ücsörgő sorstársak kilátástalanságát, amely rendkívüli próbatétel elé állítja rekeszizmainkat, s amelynek köszönhetően átbillenünk a hangulati holtponton. A hatás nem a keserű panasz, hanem a kiút megfogalmazódása: a bokaficamos a mankóval perdül táncra, a törött kezű hirtelen csapáshoz rántja ki kezét a gipszből, a cigánygyerek pedig botolót jár a vászonszatyorral. Mindehhez zseniális „zenei" aláfestés, Kovács Márton „zeneszerző" ötletei alapján: ritmuskavalkádot hallató pillepalackok, keményen csattogó strandpapucs, szatyorban csörgő sarkantyú, wc-papírtekercsekből süvöltő rezesbanda, s csúcspontként egy igazán váratlan megoldás - a tilinkóként megszólaló mankó.

Végül sorra kerül mind az öt páciens. Mindenki eljárja saját táncát, együtt muzsikálva drukkol az éppen szóhoz jutó sorstársnak - hátha egyszer az időnként a színpadon keresztülvágtató orvos előtt is sorra kerülhet egyszer. Ez a pillanat azonban - legalábbis a darabban - nem érkezik el...

A tanulság egyértelmű: az emberi kreativitás, az egyéniség kibontakozása felülemel bennünket nehézségeinken. Csak humorunkat, s öniróniánkat megőrizve élhetjük túl ép ésszel mindennapi életünk ellentmondásait. A Mecsek és Bognár produkciójának közönségsikere azt bizonyította, a néző szívesen azonosul ezzel a filozófiával. A zsűri - Zsuráfszky Zoltán, Mihályi Gábor, Szögi Csaba, Merczel István, Sára Ferenc és Kutszegi Csaba - pedig nem tehetett mást, a díjazottak közé emelte a koreográfiát.

A fesztivál első díját táncszínházi kategóriában a közelmúltban elhunyt koreográfusnak, Györgyfalvay Katalinnak emléket állító alkotás nyerte (Juhász Zsolt), az autentikus táncok között pedig a békéscsabai Tabán Táncegyüttes gyergyói összeállítása (Farkas Tamás).