Másodfokon is letöltendő börtönbüntetést kapott R. Ernő, a pécsi temetkezési vállalat volt vezetője

2015. március 03. kedd 19:30

Enyhítette a Pécsi Ítélőtábla kedden a pécsi temetkezési vállalat volt ügyvezetőjének és társának büntetését a cégnek okozott mintegy 21 millió forint vagyoni hátránnyal és kárral összefüggésben, de az egykori vezető másodfokon is letöltendő börtönbüntetést kapott.

A táblabíróság Tóth Sándor vezette tanácsa a céget korábban irányító R. Ernőt és ismerősét, L. Józsefet folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett, jelentős kárt okozó csalás és nagyobb vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt marasztalta el.

Az ítélőtábla a minősítés megváltoztatása miatt, és azért, mert az elsőfokú bírósággal szemben úgy találta, a vádlottak a terhükre rótt cselekmények egy részével nem okoztak vagyoni hátrányt, R. Ernő büntetését 2 év 10 hónapról 2 év, társáét 2 évről 1 év 4 hónap börtönbüntetésre enyhítette, utóbbi végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette. Rendelkezett azonban arról, hogy a vádlottak fizessék meg az általuk okozott kárt és annak kamatait.

R. Ernő és ismerőse, L. József ellen azért indult büntetőeljárás, mert tevékenységük miatt 2007 és 2009 között áruk beszerzése és egyes munkák indokolatlanul, illetve a valós értéküknél lényegesen több pénzbe kerültek az önkormányzati vállalatnak.

Az ügyvezető a társaság gyakorlatát megváltoztatva nem közvetlenül a gyártótól, hanem ismerőse közbeiktatásával, drágábban rendelt a cég profiljába tartozó árukat, valamint a temető gyepének nyírásakor és az esedékes építőipari felújítási munkáknál is az L. József érdekeltségeibe tartozó, az elvégzett feladatokhoz képest magasabb díjra igényt tartó vállalkozásokat juttatott előnyhöz.

R. Ernő emellett díszgépkocsit hozatott Németországból, eladta L. Józsefnek, aki azt néhány nappal később magasabb áron értékesítette a temetkezési vállalatnak.
Az ügy korábban országosan is komoly érdeklődést váltott ki, miután kiderült: R. Ernő szokatlanul sok, 630 koporsót rendelt előre köztemetésekhez, s ezt azzal indokolta, hogy azokhoz a cég kedvező áron jutott hozzá. Az elsőfokú bíróság még kimondta, az ítélőtábla azonban már nem állapította meg, hogy ezzel bűncselekményt követett volna el.

A per fellebbezések okán a Kúrián folytatódik.