Márton-napi liba megemlékezés a Szent György Fogadóban

2014. november 01. szombat 13:23

Négy napon keresztül, november 7-től november 11-ig várják a vendégeket Márton-napi ételekkel és újborokkal a pécsi Szent György Fogadóban.

Íme az erre az alkalomra készült Márton-napi étlap:

Márton napja zárta le az áprilisban, Szent György napján induló gazdasági munkákat, ilyenkor kóstolták meg az újbort és vágták le először a tömött libákat.

Szent Mártont 371-ben Turones (mai nevén Tours) püspökévé választották. A legenda szerint Szerénysége miatt nem akarta elvállalni a püspöki tisztséget, a libák közé bújt, ám a szárnyasok gágogásukkal elárulták. Így Márton nem kerülhette el a püspöki széket, a libák viszont árulásukért azóta is lakolnak, ezért eszünk Márton napján libasültet.

Ha Márton napján a lúd jégre áll, Karácsonykor vízben áll.

Az ünnep az őszi munkák (kukoricafosztás) lezárulásával induló és a Katalin-napig tartó kisfarsang idejére esett. Országszerte lakomákat és bálokat rendeztek, ilyenkor kóstolták meg először az újbort és vágták le a libákat, az úgynevezett Márton ludakat. A közhiedelem úgy tartotta, „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezni fog".

Az elfogyasztott szárnyasok csontjaiból jósoltak, a fehér és hosszú csont, havas telet, míg a barna és rövid csont enyhe telet jelentett.

Amennyiben követni kívánja a hagyományokat, úgy kóstolja meg libából készült ételeinket és a környék legzamatosabb újborait.

Telefon: 06 72 221 121

Email: [email protected]