Már több mint ezren látták a Csontváry Múzeumban az első világháborús pécsi emlékkiállítást

2015. március 03. kedd 15:58

Mintegy ezerháromszázan látták már azt az I. világháborús tárlatot, amely 2014 decemberében nyílt a pécsi Csontváry Múzeumban. A látogatói adatok alapján a kiállítás eddig az általános- és középiskolás csoportok körében a legnépszerűbb, de más korosztályok is nagy érdeklődést mutatnak a Nagy Háború pécsi, baranyai emlékei iránt. 

A kiállított tárgyak többségében olyan családi relikviák, amelyeket a helyi lakosok ajánlottak fel a szervező Első Világháborús Emlékbizottságnak a tárlat idejére. A százéves emlékek között fényképek, katonaládák, hadifogságban faragott kanalak és dohánytartók, képeslapok, kitüntetések, fegyverek és naplók is találhatóak.

A május végéig látogatható kiállításban a szervezők egy emlékkönyvet is elhelyeztek, amelybe a baranyai diákok ragaszthatják be településük első világháborús részvételével kapcsolatos projektjeiket. A feladatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Pécsi Tankerülete koordinálja, a cél pedig az, hogy a fiatalok jobban megismerhessék a korszak eseményeit és a kapcsolódó iskolai anyagot családjuk, városuk, falujuk történetének tükrében tudják feldolgozni.

Az Emlékek és Tárgyak - Ami a Nagy Háborúból ránk maradt 1914-2014 című tárlat mellett március 31-ig a Csontváry Múzeumban az érdeklődők a Magyar Tüzérség a XX. században című kiállítást is megtekinthetik.

Forrás: Pécs MJV Polgármesteri Hivatal