Már ötezren látták Chagall képeit Pécsett, az új festmény és a félárú vonatjegy még több vendéget hozhat

2015. augusztus 04. kedd 09:31

Már ötezren látták Chagall képeit Pécsett, az új festmény és a félárú vonatjegy még több vendéget hozhat

Sokan keresik fel a pécsi Chagall-kiállítást, eddig mintegy ötezren váltottak jegyet a tárlatra. A nemrég érkezett új képnek és a szombattól érvényes vasúti kedvezménynek köszönhetően az esemény várhatóan a későbbiekben is népszerű marad.

Április vége óta várja a látogatókat a Marc Chagall műveit bemutató kiállítás Pécsett, a Martyn Ferenc Múzeumban (Káptalan utca 4.). A tapasztalatok és a statisztika szerint a közel százötven alkotást felvonultató tárlat nem hagyja hidegen a turistákat, és persze a helyieket sem.

- Eddig mintegy ötezren látogatták meg a kiállítást, ez nagyjából megfelel az előzetes várakozásnak. Júniustól erőteljes emelkedés figyelhető meg, és szerencsére ez a tendencia jellemzi júliusi adatokat is - tájékoztatta a Pécsi Újság.hu hírportált Magyar Attila, a JPM gazdasági vezetője.

Kérdésünkre elmondta, az október 31-ig látogatható kiállítást - az Europa Cantat fesztiválnak is köszönhetően - többségében külföldiek keresik fel, ám júniustól a belföldi vendégek aránya is a korábbiaknál kedvezőbben alakult.

Mit is láthatunk a kiállításon?

A pécsi kiállításon bibliai témájú, valamint Homérosz Odüsszeia című művéhez kapcsolódó litográfiákat, illetve tervrajzokat, illusztrációkat tekinthetnek meg az érdeklődők. A tárlat keddtől vasárnapig tart nyitva, 10 és 18 óra között.

- Pozitív tapasztalatokról, élményekről számolnak be a látogatók. A Chagall művészetéért, alkotásaiért rajongók olyan válogatást láthatnak az életműből Pécsett, amelyet eddig még sohasem - hallhattuk a siker titkát.

A tárlat nemrég új, kétmillió euróra biztosított festménnyel gazdagodott, amely a Magyarországon fellelhető két eredeti Chagall-mű egyike. A JPM-nél arra számítanak, hogy a Szépművészeti Múzeum gyűjteményéből származó „Kék falu" című festmény kedvező hatással lesz a látogatottságra.

A kiállítás népszerűségéhez a MÁV-Start Zrt. is hozzájárul. A vasúttársaság tájékoztatása szerint ötven százalékos árengedményt biztosítanak a teljes árú, másodosztályra érvényes menettérti jegyből a tárlatra érkezőknek. Az alkalmi szelvény visszautazásra csak abban az esetben érvényes, ha azt a rendezvény helyszínén (Káptalan utca 4.) lebélyegezték. A kedvezmény bármely vasútállomásról indulva igénybe vehető.


Képünk a pécsi kiállításon készült. 

Palotás P. - MTI-fotó