Már nyolcezernél is több kéményt vizsgált át a Katasztrófavédelem, most indul a nagyüzem

2017. február 23. csütörtök 10:39

Már nyolcezernél is több kéményt vizsgált át a Katasztrófavédelem, most indul a nagyüzem

November elsejétől immár Baranya 246 településén végzi a Katasztrófavédelem a lakossági kéményseprést. Mint megtudtuk, a megyében már több mint nyolcezer-kétszáz lakossági kéményt vizsgáltak át, de a tavaszi időjárás beköszöntével a munka lényegesen gyorsul majd.

Alaposan átalakult a kéményseprés rendszerét tavaly nyáron. Július elsejétől a Katasztrófavédelem végzi a szolgáltatást - méghozzá ingyenesen - a lakosság számára.

Megyénkben fokozatosan vette át a feladatot a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság: előbb harminchárom, majd november elsejétől immár 246 településen végzik ők a munkát.

„Ha ledobnak a Déli-sarkra, pingvin leszek”

A vállalkozások számára a kémények átvizsgálása és tisztítása továbbra is pénzbe kerül. Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke megkeresésünkre azt közölte, a cégeknek az év folyamán kötelezően meg kell bízniuk egy nyilvántartásba vett kéményseprőt, akik elvégzik a feladatot. Kérdésünkre, hogy elég munkát jelent-e ez azoknak a baranyai szakembereknek, akik nem léptek be a Katasztrófavédelem kötelékébe, egy mondással válaszolt: „ha ledobnak a Déli-sarkra, pingvin leszek".
- Kénytelenek voltunk átszervezéseket véghez vinni és alkalmazkodni az új helyzethez - tette hozzá.
Az érdekvédő korábban hírportálunknak kifejtette, szerinte elhibázott a rendszer, az évi egy ellenőrzés pedig kevés. 

- A lakossági sormunka ellátása akadálytalanul folyik, idén már több mint 8200 lakossági kémény ingyenes ellenőrzése és tisztítása történt meg. A tavaszi időjárás beköszöntével az ellenőrzések száma várhatóan ugrásszerűen megnő, hiszen ilyenkor a közlekedési és látási viszonyok is kedvezőbbek - nyilatkozta hírportálunknak Kasza Anett, megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Kérdésünkre elmondta, a tapasztalatok azt mutatják, az emberek csaknem nyolcvan százaléka már az elsőként megadott időpontban beengedi a kéményseprőt. Mindössze három százalék azoknak az aránya, akik kéményét csak a harmadik, közösen egyeztetett időpontban vizsgálják át. Ebben az esetben már fizetni kell, ám ekkor is csak egy nagyjából ötszáz forint körüli összegről nyújtanak át csekket.

Mindenesetre meglepetésként senkit nem érhet a kéményseprők megjelenése, hiszen előzetesen értesítik a tulajdonosokat. Ha pedig nem találja otthon, üzenetet hagynak a postaládában arról, mikor érkeznek legközelebb.

A katasztrófavédelmisek ütemterv szerint járják a megyét. Hogy Önhöz mikor érnek oda, ide kattintva megnézheti.


Képünk illusztráció. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva (archív)