Már lopni sem érdemes az új pécsi víznyelőket, műanyagból vannak

2014. szeptember 15. hétfő 13:03

Már lopni sem érdemes az új pécsi víznyelőket, műanyagból vannak

A pécsi autósok és motorosok is gyakran megszenvedik az utak hibáit, de nem csak a kátyúk okozhatnak bosszúságot, hanem a lelket is kirázó, öreg vagy sérült fedlapok és víznyelők is. Ezek a fedlapok több szolgáltatóhoz tartoznak - annak függvényében, hogy milyen közműhöz kapcsolódnak és melyik úton vannak.

- Pécsett is okozott már problémát a víznyelők és a fedlapok rongálódása - emlékeztet Lóczi Szidónia, a BIOKOM PR-menedzsere. - A jövőben azonban remélhetőleg teljes értékű megoldást jelent majd, az új, üvegszálas műgyantából készült csatorna fedlapok és víznyelők alkalmazása.

Mindez azt jelenti, hogy a fémtolvajok számára teljesen haszontalan lesz ellopni az eszközöket, hiszen nem fémből, hanem üvegszállal megerősített műgyantából készültek. Kísérleti jelleggel már a város több pontján, 39 helyszínen építették be őket, és - a szakemberek örömére - jól vizsgáztak.

Erősek, bírják a terhelést, s várhatóan az élettartamuk is legalább olyan hosszú lesz, mint a fémből gyártottaké. Ezen kívül számos előnyük van még. Jól zárhatóak, a beszerelésük is egyszerű, s az utólagos javításuk még bontás nélkül is megoldható. Az országban az elsők között használjuk őket, és eddig kedvezőek a tapasztalatok - tudtuk meg a BIOKOM munkatársától.

A műgyanta víznyelők és fedlapok ráadásul ellenállnak a korróziónak és a pornak, s ha a helyi igények úgy kívánják, még festhetőek is.

A pécsiek egyre több helyen találkozhatnak velük. Eddig a Komlói és a Siklósi úton, a 6-oson, az Aradi Vértanúk útján, a Kórház téren, a Breuer Marcell sétányon, az Alkotmány és az Esztergár utcákban építették be az új eszközöket, közel negyven darabot állítottak rendszerbe.

Kőhalmi Endre - Fotó: Kálmándy Ferenc