Már holnap szombat esti láz lesz a Kulturális Központban

2016. május 26. csütörtök 16:20

Már holnap szombat esti láz lesz a Kulturális Központban

Pénteken a Pécsi Kulturális Központ filmklubjában John Badham 1977-es Szombat esti láz című filmjét vetítik. A látogatókat meglepetés is várja.

Valószínűleg nem sok embernek kell bemutatni azt a filmet, amelyben a trapéznacis John Travolta szédületes csípőmozgásával, a Bee Gees zenéjére riszálva meghódította a világot. A film azóta viszonyítási alap lett, kitáncolta, bocsánat, kitaposta az elkövetkező évtizedek táncos filmjei (Grease- Pomédé, Flashdance, Dirty Dancing stb.) számára is a zöld utat.

A filmzene albuma minden idők legtöbb példányban eladott filmes lemeze a mai napig. Ez volt az első alkalom, hogy egy film megjelenése előtt piacra dobták a produkció zenei anyagát, kölcsönösen segítve ezzel a két termék sikerét.

A cím alapján nyilván egy könnyed, hétvégi kikapcsolódásra szánt filmet várnánk. Ez részben teljesül is, azonban mégse elhanyagolható tény, hogy a diszkófeeling mellett azért mondanivalót is találunk, továbbá érdemes elgondolkodni azon is, hogy saját korában a Szombat esti láz bizony kifejezetten „lázadó" filmnek számított.

Ez már nem a „az ok nélküli lázadás" (1950-es évek) vagy a „szeretkezz, ne háborúzz" (1960-as évek) amerikai generációjának a filmje. Ebben a korban a család és munka hétköznapjaiból kiszakadni akaró, és önmagát a világnak megmutatni kívánó individuumé a főszerep. Ebben a miliőben mindenki az önmegvalósításra törekszik, arra, hogy kicsit jobbnak, „fényesebbnek" mutassa magát, mint amilyen valójában. A tánc erre tökéletes kifejezőeszköz, hiszen a mozgás extázisában mindenki átalakul.

Ebben a táncban a klasszikus alap, a balett csak részben fedezhető fel, miközben a belőle kialakult, és a film alatt is formálódó társas tánc teret hódít a fiatalok körében. Maga a tánc eredetileg is társasági esemény volt, csak mivel a szegényebb réteg nem engedhette meg magának a pompás körítést, elkezdte átformálni azt a saját ízlésére. A társadalmi különbségek a parketten másodlagossá válnak, hisz a cél közös (a táncverseny megnyerése), az esti diszkózás pedig feledteti a nappalok konvencionalizmusát."

A filmet 300 forintos belépőjeggyel lehet megnézni. Mivel azonban ez lesz az idei tavasz utolsó vetítése, utána meglepetés is vár a látogatókra.

Forrás: Pécsi Kulturális Központ