Már havi tízezerért is lakáshoz lehet jutni, mégis üresen áll egy csomó

2014. október 29. szerda 10:53

Már havi tízezerért is lakáshoz lehet jutni, mégis üresen áll egy csomó

Még mintegy ötven önkormányzati garzonlakás vár gazdára Pécsett, akár már havi tízezer forintos bérleti díj fejében is ingatlanhoz lehet jutni a városban. A lakások - a pályázati elbírálás után - gyakorlatilag azonnal beköltözhetőek. 

Pécsett manapság havi 40-50 ezer forintért lehet garzonlakást bérelni, de egy-egy jobb ingatlanért akár ennek a dupláját is elkérik. Ha ezt vesszük alapul, az önkormányzat majdhogynem ingyen kínálja a hasonló méretű lakásait, mégis a nyakukon maradt több tucatnyi ingatlan.

- Az úgynevezett fecskeház, illetve a garzonlakás pályázatokon mintegy százan jutottak otthonhoz az elmúlt négy évben. Ugyanakkor nagyjából ötven ilyen ingatlan továbbra is üresen áll - összegezte a népjóléti bizottság elnöki posztjáról (valamint a képviselőségről) a napokban elköszönt Moór Eszter.

Kérdésünkre elmondta, a pályázatokkal alapvetően a fiatal családok lakáshoz jutását szeretnék elősegíteni, ám a viszonylag alacsony érdeklődés miatt több engedményt is tettek.

Itt érdeklődhet

A garzonlakásokkal kapcsolatos pályázatokat a Népjóléti, Sport és Lakás Referatúra várja (Kossuth tér 3.). Ügyfélfogadási napokon (hétfőn 13 és 17, szerdán 8 és 17 óra között) az ügyintézők bővebb tájékoztatást adnak az érdeklődőknek.

- A korábbi harmincöt évről negyvenre növeltük a felső korhatárt, az ingatlanokra pedig napjainkban már egyedülállók is pályázhatnak. E mellett mindössze annyit várunk el az aspiránstól, hogy érvényes lakásigényléssel rendelkezzen, valamint rendszeresen jövedelme legyen - fogalmazott.

Az előírások értelmében a garzonlakásokért mindössze havi tízezer forintot kérnek, ám a bérlőknek lakás-előtakarékosságot is kötniük kell.

- Ennek összege jelenleg szintén tízezer forint, ám ez a pénz nem az önkormányzathoz kerül, azt a lakók a későbbi vásárlásuk során különböző kedvezményekkel együtt használhatják fel. Az előtakarékosság a fecskeházak esetében magasabb, összességében 40-50 ezer forint - magyarázta a bizottsági elnök.

Moór Eszter leszögezte, a Kertvárosban és Belvárosban lévő kiadó önkormányzati garzonlakások beköltözhető állapotban vannak, az új lakók érkezése előtt ellenőrzik az elektromos és a vizes berendezéseket, valamint tisztasági festést is végeznek.

Képünkön az egyik fecskeház látható. 

Palotás P. - Fotó: Dittrich Éva