Már csak távirányítóval lehet szóra bírni a Nagy Lajos király útján a beszélő jelzőlámpákat

2016. június 25. szombat 09:34

Már csak távirányítóval lehet szóra bírni a Nagy Lajos király útján a beszélő jelzőlámpákat

Bizonyára sokaknak feltűnt, hogy a tél végétől "beszélő" jelzőlámpák egy ideje elhallgattak a Nagy Lajos király útján. Azonban nem mindenki számára maradnak némák: akiknek van speciális távirányítójuk, meg tudják szólaltatni a lámpákat, melyek főleg a vakok és gyengén látóknak jelentenek nagy segítséget a gyalogátkeléshez.

A belváros egyik legforgalmasabb útján, a távolsági buszpályaudvart és az Árkádot összekötő gyalogátkelőhelyen, illetve a bevásárlóközpont másik sarkánál található zebránál a rendőrlámpák nem csak a jól bevált piros-sárga-zöld kombinációval tudtak jelezni, február eleje óta egy női hang is igyekezett útba igazítani a gyalogosokat.

S hogy miért írjuk ezt múlt időben? Bár több hónapig is így üzemeltek, a hangos lámpák a nyár beköszöntével elnémultak. Ez bizony a járókelőknek is feltűnt, és annak ellenére, hogy eleinte megmosolyogták a „lámpa zöldre váltott" és a „lámpa pirosra váltott" bemondását, hiányolni kezdték a hangot és találgattak, vajon mitől hallgathatott el.

A választ a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületénél kerestük, hiszen nekik köszönhető, hogy a forgalomirányító rendőrlámpák megszólaltak. A beszédtámogatást azoknak a sorstársaknak a segítségére szorgalmazták, akiknek különösen nehéz átjutni egyik oldalról a másikra a Nagy Lajos Király útján, ahol több tízezer jármű és rengeteg gyalogos jár nap, mint nap. A lámpák februártól kezdve folyamatosan üzemeltek, de most már csak azokhoz szólnak, akiknek szükségük van rá.

Dr. Tóka László, a Vakok és Gyengénlátók Baranya Megyei Egyesületének elnöke hírportálunk érdeklődésére elmondta, a beszélő forgalomirányító jelzőlámpák már csak az erre alkalmas távirányítóval szólaltathatóak meg.

Így működnek a "hangos" lámpák

A rendőrlámpáknál a zöld jelzésnél egy női hang bemondja, hogy zöldre váltott a lámpa és hogy melyik úton keresztül lehet menni. Ezt a folyamatos rezgő, sípoló hang követi. Végül, amikor pirosra vált a lámpa, akkor a női hang azt is bemondással jelzi.

Ezeket az eszközöket az egyesületnél térítésmentesen lehetett kérni, az igénylések számának megfelelően ki is osztották azoknak a tagok, akik befizették az idei tagdíjat. Az elnökség célja az, hogy minden sorstársuk hozzájuthasson a távirányítóhoz.

- Reményeink szerint a jövőben a városi önkormányzat és a közútkezelő is újabb forgalomirányító jelzőlámpákat fog „beszéltetni" , mint ahogy az országban több városban is már megvalósult - mondta el dr. Tóka László a Pécsi Újság.hu-nak.

Arról is tájékoztatott, hogy az egyesülettől kapott távirányítók nem csak a pécsi, de az ország valamennyi, hasonló jelzőlámpáinak vezérlésére is alkalmasak, sőt, több városban az úgynevezett intelligens autóbuszmegállók beszédtájékoztatását is bekapcsolja. Sajnos ez még Pécsett nem működik.

Kiss Alexandra - Fotó: Dittrich Éva