Mali azt állítja, „minden komolyabb baranyai uzsoraügy mögött felsejlik legalább egy rendőr”

2012. október 14. vasárnap 21:29

Mali azt állítja, „minden komolyabb baranyai uzsoraügy mögött felsejlik legalább egy rendőr”

Kőkemény váddal illeti a baranyai rendőröket az uzsorások elleni harcra felesküdött Mali Zoltán. A lapunknak nyilatkozó drávapiski polgármester szerint "a zsaruk felkészületlenek és sok esetben a kellő akarat sincs meg, hogy a megkezdett nyomozásokat véghez vigyék". Az ormánsági kisközség első embere úgy látja, a baranyai uzsorások százai azért lehetnek mind a mai napig szabad lábon, mert a „komolyabb ügyek mögött legalább egy rendőr felsejlik". Harmincnégy vallomás sem elég, hogy egy uzsorás ellen meginduljon a nyomozás Siklóson? - kérdezi.  

Van aki szerint, hiába szólnak a híradások arról, hogy a rendőrség a korábbiaknál jóval nagyobb figyelmet fordít az uzsorázás felszámolására, a baranyai bűnbandákat ez nem hatja meg. Mint Mali Zoltán mondja, „nem olyan félős srácok azok, hogy bárkitől is megijednének". Baranyában napjainkban is több százan kínálnak akár 3-400 százalékos kamattal kölcsönöket, állítja. 

Kis uzsorahatározó

Mali Zoltán szerint az uzsorásokat négy csoportra lehet osztani. A legtöbben az úgynevezett „boltocskázást" folytatók vannak, ők élelmiszert adnak az áldozatoknak, majd a valós érték többszörösét kérik vissza.
A tapasztalatok azt mutatják, miután a kölcsönökből megszedték magukat, már pénzt is hiteleznek, és sokan elérik azt a szintet, hogy ezen a módon házakhoz is hozzájutnak.
Mali megfogalmazása szerint egy másik csoport tagjai ennél is nagyobb tételben dolgoznak, „adott esetben állami bélyegzőkkel a hátuk mögött, hiszen többek közt végrehajtók és közjegyzők is besegítenek".

- Az ózdi és a dorogi kapitányság toronymagasan a legjobb az uzsorabűncselekmények felderítésében. Baranyában ugyan viszonylag sok esetben megindult a nyomozás, de csekély számban viszik végig a folyamatot, ami a szakmai felkészültség és az akarat hiányából fakad - vélekedeik a déli végekről Drávapiski polgármestere.

Az egykori szabad demokrata településvezető korábban sem rejtette véka alá véleményét és szokásain most sem változtatott.

- Szégyellem, hogy a baranyai rendőrök csak ennyit tudnak teljesíteni, sajnos sok esetben egyáltalán nem partnerek abban, hogy a bűnbandák rács mögé kerüljenek. Ez nem véletlen, hiszen az állam is tudja: amíg nem jön létre egy szegények bankja jellegű intézmény, az uzsorát nem lehet felszámolni, hiszen a legszegényebbek csak ezen a módon juthatnak pénzhez - fogalmazott. 

Mali ugyanakkor továbbmegy, szerinte "a rendőrség egy része nyakig benne van a balhéban".

Három uzsoraügyben nyomoznak a megyében

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság jelenleg három uzsora bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt folytat büntetőeljárást. Mint érdeklődésünkre elmondták, a folyamatban lévő eljárásoknak két sértettje és egy gyanúsítottja van.

- Nincs olyan komolyabb uzsoraügy, ami mögött ne sejlene fel legalább egy rendőr. Az emberek nem bíznak a hatóságban, hiszen számos olyan esettel találkoztam, amikor maguk a rendőrök tüntették el a bizonyítékokat - mondta. Példaként hozta fel, hogy tudomása szerint a Siklósi Rendőrkapitányságon nemrég harmincnégyen tettek tanúvallomást az egyik uzsorás ellen, ám így sem indult eljárás. Mali Zoltán szerint ekkora ellenszélben rendkívül nehéz a dolga, ám esze ágában sincs feladni a küzdelmet, még annak ellenére sem, hogy több alkalommal is életveszélyesen megfenyegették.

Képünkön Mali Zoltán látható. 

Palotás P.