Majdnem kész: ha enyhül a hideg, néhány nap alatt befejezik a Jókai tér felújítását

2017. január 05. csütörtök 08:15

Majdnem kész: ha enyhül a hideg, néhány nap alatt befejezik a Jókai tér felújítását

Gyakorlatilag elkészültek a Jókai tér felújításával a kivitelezők, már csak egy nyolcvan négyzetméteres rész burkolása van hátra. Ez a művelet néhány napot vesz igénybe, ám csak akkor keríthetnek rá sort, ha megszűnnek a nappali fagyok. 

Aki néhány hónapja nem járt a Jókai téren, s most arrafelé sétál, bizony nagyot néz: a hányatott sorsú tér teljes egészében megújult. A szeptemberben kezdődött burkolatcsere lényegében befejeződött, a teret díszítő, korábban kivágásra ítélt fákat újakkal pótolták, az örökzöld magnóliákat az elmúlt napok során ültették el.

A díszburkolat cseréjét három ütemben végezték el a szakemberek. A munkát három szakaszra bontották azért, hogy egy-egy térrészt a lehető legrövidebb időre kelljen csak lezárni. Nemcsak a régi kövezetet távolították el és pótolták újjal, hanem kicserélték az ivóvíz-vezetékeket is, ahol ez szükségesnek mutatkozott.

A munkálatokkal már majdnem teljes egészében végeztek a kivitelezők, mindössze egy nyolcvan négyzetméteres terület burkolása van vissza. Erre azonban csak akkor keríthetnek sort, ha az időjárás engedi, azaz ha megszűnnek a nappali fagyok. Ekkor viszont már nagyon gyorsan végeznek, a feladat ugyanis csak pár napot vesz igénybe.

A tér teljes kövezetének cseréjére összesen 122 millió forintot költött a város, amivel tizenöt éves történet végére tettek pontot. Ennyi idő telt el azóta, hogy a Jókai teret felújították, ám olyan kövekkel, amelyekről hamar kiderült, nem bírják a strapát. A burkolat állapota folyamatosan romlott, végül pedig már a helyzet tarthatatlanná, a burkolat cseréje halaszthatatlanná vált.

 

Máté Balázs - Fotó: Dittrich Éva